Met 't hart op de tong & Passage, afl 4

Radio Doc

NTR

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'Met 't hart op de tong' van Corinne van den Hoeven en Arno Peeters (techniek) en de vierde aflevering uit de Minidoc-reeks Passage te beluisteren. In 'Met 't hart op de tong' een portret van de 22-jarige Jav'lin, eigenzinnig hiphopster uit Rotterdam en getrouwd met de aanvankelijk ter dood veroordeelde Amerikaan Kenneth Foster. In 'Passage' lieten Radiomakers Desmet zich inspireren door de akoestiek van de onderdoorgang in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Met 't hart op de tong

Javlin, een 22-jarige gepassioneerde hiphopster uit Rotterdam, hoopt door te breken met haar Engelstalige teksten. Zelfverzekerd doorzetten is haar niet vreemd. Op haar 15e ging ze van school af en al reizend kwam ze in Amerika terecht, waar ze onlangs trouwde met de aanvankelijk ter dood veroordeelde Kenneth Foster (30). Mede door haar toedoen werd hij op de dag van zijn executie tot levenslang veroordeeld. Dat betekent in principe tot minstens 2035. Dan is Kenneth 58 en Javlin 50. Wat doet ’t met je, als je dit allemaal meemaakt? Hoe kijk je dan naar de wereld en naar je eigen toekomst?

Samenstelling: Corinne van den Hoeven Techniek: Arno Peeters

Met 't hart op de tong

Passage, afl. 4 - Minidoc

Catherine van Campen van Radiomakers Desmet, NPS

In 2004 maakten Radiomakers Desmet een vierdelige miniserie over de passage onder het Rijksmuseum in Amsterdam. Met de verbouwing van het museum werd de passage gesloten. Radiomakers Desmet lieten zich inspireren door de akoestiek van de passage en laten horen hoe het er klonk voordat de onderdoorgang werd gesloten. Omdat de bouw vertraagde en de passage nog steeds dicht is, wordt de serie herhaald. In deze uitzending het vierde en laatste deel: 'De zwaluwpassage' van Catherine van Campen. Radiodrama over een eenzame suppoost die iedere dag na zijn werk even gaat kijken bij de zwaluwen die in de passage van het rijksmuseum hun nest maken. Dit jaar blijven de zwaluwen wel heel lang zitten... Een lui zwaluwtje?