Kermiskoorts & Eilandbewoners

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire Kermiskoorts van Rogeria Burgers en Frans de Rond (techniek) en de zesde aflevering uit de Minidoc-reeks Eilandbewoners te beluisteren. Kermiskoorts speelt zich af op een industrieterrein in Bergen op Zoom waar een groep kermisexploitanten woont en waar zij hun attracties stallen en onderhouden. Eilandbewoners ....

Kermiskoorts

Waar gaan ze naar toe, de rups, het Lunapark, de schiettent als het winter wordt en het kermisseizoen is afgelopen? Een industrieterrein in Bergen op Zoom staat ’s winters vol met kermisattracties in ruste. De kermisexploitanten wonen er ook, in lange stacaravans, die weer ingeklapt worden als het seizoen begint. Achter de wagens staan schuren en loodsen, waar gewerkt wordt aan het onderhoud van de calypso en de rupsbaan. Daar krijgen kassa’s een nieuwe kleur en worden de wagentjes geolied en van nieuwe lagers voorzien. De rijdende school bereidt lesprogramma’s voor, om straks de kinderen op te vangen als hun ouders de baan op gaan.

Want het begint alweer te kriebelen, een lichte koorts maakt zich meester van de bewoners van het industrieterrein. Kermisexploitant wordt je niet, daar word je voor geboren, van generatie op generatie, en het reizen trekt weer na de lange stille winter. Als met Pasen het nieuwe seizoen begint, staat iedereen te trappelen om de weg op te gaan en barst overal de kermis weer los. Oprijen, opbouwen en…. open!

Regie: Rogeria Burgers, NPS, 2009

Kermiskoorts

Eilandbewoners, afl. 6 - Minidoc

Rogeria Burgers, NPS

In de zesdelige serie minidocs Eilandbewoners gaat Rogeria Burgers op de Nederlandse Waddeneilanden op zoek naar mooie verhalen van de bewoners. Deze zesde en laatste uitzending: Rottummeroog. Samenstelling: Rogeria Burgers. Techniek: Frans de Rondt.