Het laatste grote avontuur - Ongehoord

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering is het eerste deel van de lange documentaire Het laatste grote avontuur van Marwil Straat en Margot Minjon en de minidoc Ongehoord afl.1 van Marije Schuurman Hess te beluisteren. Het laatste grote avontuur gaat over een krankzinnige tocht door sneeuw en ijs die Minjon en Straat met hun tienerdochters per auto maken door winters Canada, van Vancouver in het zuiden naar de inuitnederzetting Tuktoyaktuk in de poolcirkel.

Het laatste grote avontuur 1

Margot Minjon en Marwil Straat maken per auto en samen met hun tienerdochters een krankzinnige tocht door winters Canada. Van Vancouver in het zuiden dwars door de Rocky Mountains naar de inuitnederzetting Tuktoyaktuk in de poolcirkel. Onderweg verslaan Straat en Minjon de gevolgen van global warming die in het noorden van Canada twee keer zo snel gaat als in de rest van de wereld. Vandaag deel 1: van Vancouver naar Eagle Plains.

Tuktoyaktuk is alleen in de winter een paar maanden over een ijsweg met de auto te bereiken. Het stadje zakt iedere zomer door de smeltende permafrost een stukje verder in zee. Hoe is het om te moeten verhuizen omdat je dorp wegsmelt of overstroomt? Hoe voelt het als de bomen door de opwarming van de aarde massaal om je heen sterven? Naar wat zijn Minjon en Straat en hun dochters nou eigenlijk op zoek tijdens hun barre tocht door ijs en sneeuw en temperaturen van –40 graden. En zullen ze uiteindelijk Tuktoyaktuk halen? Een klimaat roadmovie op de radio.

Regie: Marwil Straat en Margot Minjon, NPS, 2008

Ongehoord afl.1

Marije Schuurman Hess en Pieter Bouwman

In de - voorlopig - eerste vijf afleveringen van "Ongehoord" hoort de luisteraar voor de microfoon: Sjaak en Titia van Tongeren, een echtpaar dat zich op een Rotterdamse bovenwoning al tientallen jaren nuttig maakt met van alles en nog wat. Hun - soms meer en soms minder uitgebreide - bespiegelingen op zowel het dagelijks leven als hun prive-beslommeringen zijn nu eindelijk ook voor een breder publiek hoorbaar.

De serie "Ongehoord" behoort tot het genre realistische fictie-radio. De subtitel is niet voor niets: "Radio uit de wijken, waar de mensen leven". De serie is geboren uit de breinen van Marije Schuurman Hess (Radiomakers Desmet) en Pieter Bouwman (van o.a. Mannen van de Radio en Radio Bergeijk), die na jaren interesse te hebben gekoesterd, eindelijk een stem konden geven aan de mensen uit de wijken.