De gelauwerde thrillerschrijver Charles den Tex won drie keer de nationale Thrillerprijs De Gouden Strop. Zijn boek Trauma staat wederom op de longlist. Trauma is het tweede boek van Den Tex waarin de gepensioneerde spion John Antink de hoofdrol speelt.

Den Tex woonde in Londen, Parijs, Amsterdam, Den Haag en woont tegenwoordig in De Gelderse gemeente Bronckhorst. Hij verhuisde naar de Achterhoek om rustig te kunnen schrijven, maar raakt verzeild in de lokale politiek nadat er bij hem in de achtertuin windturbines dreigen te verrijzen. Samen met een andere bewoner richt hij een politieke partij op: Bronckhorst Windturbine Vrij. Uiteindelijk wil niemand zich kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen, dus het politieke avontuur is van korte duur, maar zo zegt hij:

“… toen hadden we eigenlijk al in de gaten dat het effect wat we wilden sorteren al voor een deel gerealiseerd was. Zolang je protesten organiseert en actievoert, ben je een lastige burger. Maar zodra je een politieke partij opricht, ben je concurrent. En als je concurrent bent, dan wordt er geluisterd.”

 

Intussen gaat de schrijver in Den Tex aan de haal met dit verhaal: Waar ziet hij aanknopingspunten voor een windmolenthriller? Ziet hij al ergens een dode vallen? Hoe werkt dat in zijn hoofd?

In alle boeken van Den Tex spelen geheimen en identiteit een belangrijke rol.

 

Den Tex: Als we geen geheimen meer voor elkaar hebben, zijn we ook niet meer in elkaar geïnteresseerd. Want een van de drijfveren om in contact te treden met een ander, is omdat je wat meer van die ander wilt weten. En als iedereen volstrekt transparant is, dan hoeft dat niet meer.” 

Geheimen bepalen het karakter van John Antink, de ex-spion die de hoofdrol speelt in de laatste twee boeken van Den Tex. Antink heeft zichzelf verborgen achter een muur van verschillende identiteiten.

“Hij is iemand die die geheimen heel erg streng bewaakt. En daar moet dus ook nog een reden voor zijn. Er moet iets gebeurd zijn waardoor hij heeft gedacht... Wie ik ook was, ik ben er niet meer.” zegt Den Tex.

Den Tex werkt nu aan het derde boek over John Antink. “Het is bedoeling dat we erachter komen wie die man eigenlijk is.” Hoe komt de schrijver daarachter? Den Tex licht voor audiodocumentairemaker Joost Wilgenhof en de luisteraar van Docs een tipje van de sluier op.

 

Credits

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl