Hoe zorgen medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ervoor dat alleen ‘echte’ vluchtelingen in Nederland mogen blijven en bijvoorbeeld geen oorlogsmisdadigers? Er worden weliswaar gesprekken gevoerd, maar hoe toets je iemands verhaal op ‘geloofwaardigheid’? Ellen van den Berg en Fernande van Tets lopen mee met medewerkers van de IND bij aanmeldcentrum Ter Apel, de eerste halte voor mensen die asiel zoeken. Over de staat van de IND maakten zij een tweeluik. Luister naar het tweede deel: Asielzoekers zijn net mensen.

Credits

Ellen van den Berg en Fernande van Tets voerden hun journalistieke onderzoek uit voor DOCS en De Groene Amsterdammer. Voor de documentaire verzorgde Alfred Koster de eindmix. Productie: Marleen Nieuwenhuijse. Eindredactie: Remy van den Brand.

Het tweeluik over de staat van de IND kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, www.fondsbjp.nl. 

Luister ook het eerste deel hier: Twintig maanden in niemandsland.
DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: 2doc.nl/docs. Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl