Op het noordelijkste puntje van het Nederlandse vasteland zit de Eemshaven. Een wereld van staal, windmolens en datacenters, waar het altijd waait. Hier eindigen de wegen, hier stopt het spoor. En daar, te midden van alle industrie en rookpluimen, zit een klein Turks eethuis.

Eigenaars Melek en Mustafa bieden in hun Turkse eethuis Yakamoz een vertrouwde plek voor de mannen die ver van huis aan het werk zijn. Ze werken in energiecentrales, bouwen aan een cruiseschip of zijn net terug van een energiepark op zee. In het eethuis kunnen ze even ontsnappen aan de wind, de kou of het constante geluid op hun werkplek en worden ze hartelijk ontvangen.

“Das toch mooi, dat ze hier mijn naam kennen. Ik vraag ook nooit, ze smeren gewoon boterham wat ik lekker vind, hoef ik al niet eens meer te zeggen, zegt vaste klant Garrelt

 

In de twaalf jaar dat ze er nu zitten is het een geliefde plek geworden, maar dat Melek en Mustafa hier terecht zouden komen, was zeker niet vanzelfsprekend. Vooral Melek had letterlijk en figuurlijk een lange reis afgelegd naar Eemshaven en onderweg alle hoeken van Nederland gezien. Maar toen ze voor het eerst in de haven kwam was ze meteen verkocht:

 

“Ik vond het gewéldig. Zo weids en zo veel ruimte. Heel veel ruimte, ik was meteen verliefd. Echt waar.”

 

 De audiodocumentaire Schuilen voor de wind is naast een portret van een bijzondere plek, een verhaal over het belang van je thuisvoelen, de kunst om je een nieuwe plek eigen te maken én de kans om een thuis voor anderen te bieden. 

 

Melek: Ik hou van Eemshaven, ik hou van die mensen. Eemshaven inspireert mij nog steeds. Een plek, waar geen verwende mensen komen.

 

 

Credits

Schuilen voor de wind is een documentaire van Eva van Barneveld. Muziek: Sander Koning. Eindredactie: Ottoline Rijks. Audionabewerking: Arno Peeters.

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
Presentatie: Mina Etemad. 

Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl