Mathijs’ dochter wil een krentenwegge. Dat hoort erbij. Haar broer kreeg een wegge, zij had een wegge, haar vader had een wegge en haar ongeboren kind ‘moet’ dus ook een Twentse wegge. Er is alleen één probleem: dochter Hannah en haar gezin wonen in Amerika. Hoe aanstaande opa Mathijs het oplost, hoe hij een krentenwegge van algauw een meter lang in upstate New York krijgt, is zijn probleem. Het is traditie.

Mathijs Deens dochter Hannah wil ‘de kleine dingen’ van haar land en cultuur doorgeven. Het geeft haar een gevoel van identiteit, zegt ze via de telefoon tegen haar vader. Hannah is getrouwd met een Amerikaan en woont op het platteland in de Amerikaanse staat New York.

Een afgebakken wegge meenemen in het vliegtuig naar Amerika is geen optie. Zo’n brood is algauw een meter lang. “Moet ik dan een extra vliegtuigstoel boeken?” Aldus gaat Deen te rade bij zijn in Twente woonachtige moeder en verschillende bakkers. De conclusie is dat hij zelf een wegge zal moet bakken, ter plaatse, in Amerika en hij moet dus op zoek naar een recept, een heel lange bakvorm en een welwillende Amerikaanse bakker met een tamelijk grote oven. Gemakkelijk is het niet, maar het moet.

Credits

Een documentaire van Mathijs Deen. Productie: Dini Bangma. Eindredactie: Remy van den Brand. 

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
Presentatie: Mina Etemad. 

Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl