Bescheidenheid is uit de tijd. Was het vroeger een deugd, nu moet je assertief zijn en jezelf verkopen. Waarom; een bescheiden mens is immers prettiger in de omgang? Misschien zijn de makers vooringenomen, want zelf beslist niet geschikt voor de functie van verkoper. Bovendien: wat ís bescheidenheid eigenlijk?

Deel 1

In het eerste deel van dit tweeluik bevragen Marten Minkema en Remy van den Brand een filosoof, kloosterzusters, een coach en een veelkunner. Volgens filosoof/ essayist Peter Venmans is de teloorgang van bescheidenheid als christelijke deugd in de jaren zestig begonnen, om in het afvoerputje te verdwijnen in de neoliberale jaren negentig. Organisatiepsycholoog George Perczel sluit een comeback niet uit.

 

Deel 2

In deel 2 van het tweeluik In alle bescheidenheid gaat Marten Minkema op bezoek bij keuterboer Sjoerd Wartena, in een verlaten vallei in de Franse Drôme. Hij bepleit een meer bescheiden houding t.o.v. de planeet, met zijn plan voor een miljoen mini-boerderijen.

 

Credits

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
Productie: Dini Bangma & Marleen Nieuwenhuijse. Eindmix: Alfred Koster. Eindredactie: Remy van den Brand. Presentatie: Mina Etemad. 

Met dank aan Ralph Rousseau voor zijn muzikale bijdrage op de viola da gamba.

Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl