Radiomaker Richard den Haring reist afgelopen januari mee met Anne. Zij helpt met haar vrijwilligersteam van Stichting Israa Palestijnse vluchtelingen. Het team deelt dekens, matrassen en dieselolie uit in diverse vluchtelingenkampen in Libanon.

Het team van Israa wordt in Libanon opgevangen door Amin, hij is een belangrijke schakel tussen de stichting en de vluchtelingen. Hij woont ook in Nederland, maar hij is al eerder naar Libanon vertrokken voor de voorbereidingen van de winteractie.

Ook de ouders van Amin maken in 1948 onderdeel uit van de vluchtelingenstroom. Ze zijn dan zelf nog kinderen, de vader van Amin is 11 en zijn moeder 10 jaar oud. Ze worden op de grens van Israel en Libanon in tenten van de Verenigde Naties opgevangen.

Het zou om een tijdelijke oplossing gaan van ongeveer een week. Maar die tijdelijke oplossing duurt inmiddels 75 jaar.

Amin wordt in de vluchtelingenkampen op handen gedragen en geniet het volste vertrouwen van de Stichting, maar in Nederland is hij in opspraak geraakt: hij zou fondsen werven voor Hamas. Er staat een artikel over hem in de Telegraaf en de beschuldigingen daarin leiden uiteindelijk zelfs tot Kamervragen.

Richard den Haring vraagt het Amin op de man af: Ben je fondsenwerver van Hamas? Maar Amin ontkent het stellig:

Nee helemaal niet. Ik ben geen lid van Hamas. En ik ben ook geen lid van een Palestijnse partij… Maar ik ben solidair met ons volk.

Ook Anne de Jong, docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, is overtuigt van de intenties van Amin:

Je hoeft niet lang met Amin, bij Amin te zijn om te weten dat dat het hem echt om het menselijke aspect te doen is.

Maar dan hoort Anne van de Stichting Israa plotseling dat er een squad team van de FIOD is binnengevallen op het kantoor van de stichting én bij Amin thuis en dat hij en zijn dochter beide zijn gearresteerd. Heeft Amin dan toch banden met Hamas?

Credits

Dit programma is gemaakt door radiomaker Richard den Haring. DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad.