Wat gebeurde er met de winkels van Jacob Menko? Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels verdwenen, net als Jacob zelf. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is. Haar kleindochter Rose Heijnen gaat op onderzoek uit.

De oma van Rose Heijnen, Emmy, heeft als enige van het gezin Menko de oorlog overleefd. Zij heeft nooit durven uitzoeken wat er met de warenhuizen van haar vader is gebeurd. De moeder van Rose wilde dat wel doen, maar vond het te moeilijk en te zwaar. Als kleinkind wil Rose er eindelijk achter komen hoe de winkels zijn verdwenen.

Wat is er met de winkels van Jacob, de EPA, gebeurd? Zijn ze geroofd? Overgenomen? Failliet gegaan? Niemand die het weet. Maar in deze podcast achterhaalt Rose welke duistere deals er in de oorlogsjaren rondom de winkels gesloten werden. Ze zoekt in vijf afleveringen antwoorden op vragen die al meer dan 75 jaar onder het oppervlakte sluimeren, maar die nu pas gesteld worden.

Deze week in DOCS de eerste afdeling van Verdwenen winkels. Hierin reconstrueert Rose de ontmoeting van haar moeder met de huidige eigenaresse van het winkelpand in Amersfoort. Dat blijkt de kleindochter te zijn van de man die tijdens de oorlog ook betrokken was bij de EPA. Hoe kan dit?