Hoe krimp je als groei de norm is? In een wereld waar de meeste mensen groei als iets positiefs zien, gaan er de laatste jaren steeds meer stemmen op om juist te krimpen. Want naast de CO2 uitstoot , moet ook ons grondstoffenverbruik drastisch naar beneden. Als iedereen op onze planeet zou leven als in Nederland, dan hebben we 3,6 aardes nodig. Maar hoe krimp je als iedereen voorgeprogrammeerd staat op groei? En wat levert krimp ons op?

In deze NTR-documentaire spreekt podcastmaker René van Es met een kunstenaar en een econoom. Kunstenaar Arne Hendriks doet al zo’n 13 jaar onderzoek naar krimp. Hij vindt dat we krimp moeten omarmen.

“We hebben zo weinig verhalen over minder waar we blij van worden. Dat zie ik wel een beetje als een taak - ook vanuit de kunst, maar ook vanuit de politiek, eigenlijk vanuit ons allemaal als mensen - om positieve verhalen over minder met elkaar te gaan delen, want die zijn er. En sterker nog: dat is waarschijnlijk vijftig procent van het hele verhaal. En omdat we ze niet vertellen, komen ze ons als vreemd voor. We zijn echt in de war!”

Met zijn kunstprojecten brengt Hendriks mensen uit balans. Dat is soms best confronterend. Zo hing hij in een bank een bord aan de muur met daarop een rode pijl die omhoog wees en een groene pijl die naar beneden wees. De medewerkers dachten dat het een vergissing was en draaiden het bord keer op keer om.

Post groei
Ook econoom Paul Schenderling vertelt verhalen over minder. Hij wil de komende jaren naar een post groei samenleving toe. Hij schreef er een boek over, ‘Leven na de groei’ en trekt door het land om zijn boodschap te verkondigen.

“In een postgroei economie zijn er een heleboel dingen die meer worden. En ik denk dat we dat aanlokkelijk perspectief vooral met elkaar moeten delen. Waarom zouden we bij de pakken neer gaan zitten? Het gaat al heel slecht met het milieu, en we zitten al allemaal in een soort chagrijn nationale gemoedsstemming. Laten we er een positieve uitdaging van maken. We kunnen gewoon een gelukkiger Nederland binnen de draagkracht van de aarde met elkaar realiseren, als we daar met elkaar de schouders onder zetten en stoppen met zeuren.”