Op 25 februari 1978 wordt De Grote Wetering gekraakt, een karakteristiek pand aan de Weteringschans in Amsterdam, recht tegenover het Rijksmuseum.

Overal in Nederland staan kantoorgebouwen en huizen leeg, terwijl betaalbare woonruimte nauwelijks voorhanden is. 45 jaar later lijken we weer terug bij af. Jongeren gaan de straat op om te protesteren tegen speculatie en woningnood, er wordt weer gekraakt.

Op 2 december 1980, na bijna 3 jaar actievoeren en procederen, wordt De Grote Wetering ontruimd voor sloop en nieuwbouw voor kantoren en luxe appartementen.

Programmamaker Sandra Rottenberg besloot samen met fotograaf Servaas Tullemans een portret te maken van het kraakpand aan de hand van de herinneringen van de toenmalige bewoners en andere betrokkenen zoals Radio 4 presentator Hans van den Boom (toen Radio Stad Amsterdam) en historicus Geert Mak (toen voor de Groene Amsterdammer). De verhalen markeren een periode waarin de Amsterdamse kraakbeweging floreerde en een alternatieve beweging zich rap ontwikkelde waar de lokale autoriteiten slecht raad mee wisten.

Spiegelzaal Servaas Tullemans

Sloop Grote Wetering

Credits:

Terug naar de Grote Wetering is een project van Sandra Rottenberg en Servaas Tullemans.

Samenstelling: Sandra Rottenberg
Techniek Berry Kamer
Eindredactie Remy van den Brand

Met dank aan alle voormalige bewoners van De Grote Wetering die hun medewerking verleenden aan deze podcast.