Wanneer kraanmachinist Hein plotseling een goede vriend verliest, gaat hij op zoek naar alternatieve oplossingen voor clusterhoofdpijn, waaraan zijn vriend leed. Hij duikt in het wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica en ontdekt de wereld van het ‘microdoseren’.

Hein besluit een online platform op te richten, het Microdosing Institute, om mensen te begeleiden en te informeren over de voordelen en risico’s van het nemen van kleine hoeveelheden psychedelica. Maar werkt microdoseren eigenlijk wel, of is er sprake van een placebo-effect?

Er bestaat een reële kans dat psychedelica (o.a. LSD en paddo’s) voor een grote medische doorbraak gaan zorgen, stelt de werkgroep Therapeutische Toepassingen Psychedelica, bestaande uit wetenschappers van verschillende universiteiten en academische ziekenhuizen. Dat is goed nieuws voor psychiaters en psychotherapeuten, maar vooral voor patiënten die geen baat hebben bij traditionele medicatie, zoals antidepressiva. Het zal echter nog jaren duren voordat er op doorverwijzing getript kan worden tegen depressie, PTSS en andere psychische aandoeningen.

In de tussentijd bestaat de kans dat mensen zelf gaan experimenteren met alternatieve manieren en middelen, aldus de werkgroep. Zij komen voor begeleiding mogelijk terecht bij ervaringsdeskundigen, mensen die ‘ondergronds’ ervaring hebben opgedaan met psychedelica. Mensen zoals Hein, een kraanmachinist uit het stadje Brielle. Podcastmaker Rinke Vreeke bezocht met Hein een internationaal psychedelica-congres in Haarlem, pikt wat paddenstoelen-tincturen op in een lab en spreekt o.a. met criminoloog Ton Nabben en psychofarmacoloog Kim Kuypers, die aan de Universiteit van Maastricht onderzoek doet naar de effecten van psychedelica op cognitie.

Credits:

De tripgeneratie werd gemaakt door Rinke Vreeke.
Eindmix: Alfred Koster
Eindredactie: Remy van den Brand

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl).