Pauline Augustyn en Tinneke van Ransbeeck zijn de prijswinnaars van de NTR Podcastprijs 2022! Hun podcasts zijn beloond met respectievelijk de eerste en de tweede prijs. In een spannende finale moesten ze opnemen tegen acht andere genomineerde jonge podcastmakers uit Nederland en België.

De finale vond zondag 26 juni plaats in TivoliVredenburg in Utrecht, tijdens het NPO Podcastevent. De jury onder voorzitterschap van de mediadirecteur van de NTR, Willemijn Francissen, was zeer te spreken over de kwaliteit van de tien genomineerde producties. De verscheidenheid aan onderwerpen was verrassend, evenals de originaliteit van de verhalen. Dat er qua vorm en vertelwijze veel is geëxperimenteerd dit jaar vond de jury prijzenswaardig. Bij zijn eindoordeel heeft de jury vooral gelet op originaliteit, verhaalopbouw en de kwaliteiten van de verteller.

Winnaars

Pauline Augustyn maakte met Le village des fous een gedramatiseerde documentaire over een onverklaarbare gekkenplaag in een Frans dorpje in 1951. ‘Gedurfd en tof,’ noemde de jury deze inzending in haar juryrapport. ‘De semi-fictieve vorm is intrigerend, de acteurs zijn overtuigend en het geluidsontwerp mooi en gelaagd.’ Met veel enthousiasme kende de jury Pauline de eerste prijs toe.  

De tweede prijs ging naar Tinneke van Ransbeeck voor haar documentaire Stormjager, over drie Nederlanders die op onweer en tornado’s jagen. Volgens de jury ‘een inzending met veel lucht en humor, kleurrijke figuren en een poëtische vertelwijze.’

Er was ook nog een publieksprijs te vergeven, die Lieselot Mariën in ontvangst mocht nemen. Zij had met het verhaal Roshi over een zwerm bijen en de verdwijning van een zenleraar beduidend meer stemmen binnengehaald dan de overige producties.

Tot slot reikte de Dutch Directors Guild ook een prijs uit. Rokhaya Seck, die het verhaal De ik-en-mijn-pik-man maakte, kreeg een coachingsbon waarmee zij begeleiding van een ervaren maker kan krijgen bij haar verdere carrière.

Alle genomineerde inzendingen, aangevuld met interviews met de makers, zijn terug te luisteren in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs.

Pauline Augustyn, winnaar van de NTR Podcastprijs 2022