Marlies Cordia (73) was de koningin van het Nederlandse hoorspel. Tussen Radio Doc (tegenwoordig DOCS) en Marlies Cordia bestond van 2007 tot 2009 een bijzondere samenwerking.

Onder leiding van Marlies Cordia werd drie jaar achter elkaar de roman die de AKO-literatuurprijs had gewonnen razendsnel tot een hoorspel bewerkt. Binnen drie maanden werd er geschreven, geacteerd, geproduceerd en afgemixt, zodat het hoorspel in de kerstuitzending van Radio Doc als cadeautje aan de luisteraars kon worden aangeboden.

Eigenlijk was het gekkenwerk, na de bekendmaking van de shortlist begin oktober gingen 6 pas afgestudeerde dramaschrijvers aan de slag, ieder met een van de genomineerde romans.  Ze maakten een opzet voor een hoorspeltekst, met suggesties voor acteurs en hoe het geluidsdecor zou moeten worden. Op de avond van de uitreiking begin november zaten alle schrijvers nagelbijtend op de bank, benieuwd welk boek tot hoorspel zou worden gemaakt. En wie er vol aan de bak moest om het script te leveren. Deze werkwijze was tekenend voor het grenzeloze enthousiasme en de werklust waarmee Marlies Cordia fantastische resultaten wist te bereiken.

Het heeft ook voor Radio Doc prachtige hoorspelen opgeleverd van de winnende romans: Godenslaap van Erwin Mortier, Het Schervengericht van A.F.Th. van der Heijden en Over de liefde van Doeschka Meijsing. Hieronder zijn ze te beluisteren. Daarnaast een documentaire van de Human waarin Marlies zelf aan het woord is.