Een vormeloze jas, bloemetjeshoofddoek, lopend op de markt met een boodschappenwagentje, op de rug van afstand met lange lens geschoten. Het bekende beeld van ‘de moslimvrouw’ in de Nederlandse media versterkt het stereotype van de geïsoleerd levende, slecht geïntegreerde, nauwelijks Nederlands sprekende vrouw.

Cigdem en haar generatiegenoten herkennen zichzelf, hun moeders en oma’s hier niet in. Waar zijn de foto’s van moslima’s aan het werk, op een terrasje met vriendinnen, een gezin op museumbezoek?

Deel 1: We hebben een probleem. Cigdem en Maartje onderzoeken hoe de beeldvorming van ‘de moslima’ door de jaren heen is ontstaan en hoe zij dat beeld kunnen veranderen.

Beeldvorming, zo wordt duidelijk, is een gelaagd systeem waarin elke speler een verantwoordelijkheid heeft. Lukt het Cigdem om anderen daarvan te overtuigen?

Er is een speciaal programma in Pakhuis de Zwijger, ‘Moslima: De macht van Beeld’ op 28 november 2022, ga voor informatie naar:

Dit tweeluik is onderdeel van een groter onderzoeksproject. In 2020 publiceerde Cigdem het gelijknamige onderzoek naar de representatie van moslimvrouwen in de beeldbank van het ANP. Momenteel werkt zij aan haar tweede rapport waarin ze onderzoekt hoe foto’s van gesluierde vrouwen worden gebruikt in nieuwskranten.

In 2023 vindt een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam plaats.

Idee en onderzoek: Cigdem Yuksel
Regie en Montage: Maartje Duin Creatief
Producent Prospektor: Eefje Blankevoort
Productie Prospektor: Sanne Wiltink en Laura Verduijn
Eindredactie OVT: Laura Stek en Paul van der Gaag

Muziek: compositie: Tijmen Bergman, zang: Susanne Edam, bas: Eszl du Vois Sound design en mixage: Wederik de Backer

Adviezen: Berna Toprak en Bente Hamel
Artwork: Zarlasht Zia en Kummer & Herrman
Montage assistentie: Lotteke Boogert
PR: Thamar Kempees
Persfoto’s: Khalid Amakran

Mede mogelijk gemaakt door steun van Fonds ZOZ