Bloedstollende, bizarre verhalen uit het leven van alpinist Herman Plugge in een nieuw seizoen van Sisyphus, de podcast van David de Jongh over legendarische beklimmingen. In DOCS is het tweeluik te beluisteren als één lange documentaire onder de titel ‘Een keurige val’.

Wie als eerste op de top kwam? Herman Plugge vindt het “een onzinnige vraag”. Dat was “volmaakt oninteressant voor ons”. Plugge weet niet meer wie als eerste de top bereikte toen hij in 1967 met een groep studenten de hoogste berg van Europa beklom. Andere dingen maakten meer indruk. Bijvoorbeeld toen hij een collega van de berg af zag storten, 20 meter de diepte in, voor hij aan het touw bleef hangen.

Herman Plugge op top Ushba - colorized, 1967 Kaukasus

Herman Plugge:
“Het ging keurig”.

Documentairemaker David de Jongh:
“Hij ging keurig het ravijn in?"

Plugge:
“Ja. Geluidloos.”

Sisyphus

Vorig jaar maakte David de Jongh in samenwerking met DOCS de podcast Sisyphus, over de geruchtmakende beklimming van de Annapurna in 1977. Nu is er een nieuw seizoen van de podcast met een tweeluik over Herman Plugge (1939), die terugkijkt op zijn leven en opmerkelijk nuchter vertelt over zijn avonturen als alpinist. De twee delen zijn als één lange documentaire te horen in de podcast DOCS.

Herman Plugge, still uit video opname David de Jongh 2018

Irish Coffee Award

Bij het grote publiek is Plugge niet erg bekend, maar binnen de Nederlandse klimwereld weet iedereen wie hij is. Hij nam het initiatief voor de eerste klimmuur in Nederland en bedacht de Herman Plugge trofee (ook bekend als de Irish Coffee Award), een felbegeerde prijs onder bergbeklimmers. Ook gaf hij leiding aan de legendarische Mount Everest-expeditie van 1984, die uitmondde in een van de grootste vetes in de Nederlandse bergsport.

(Tekst loopt door onder de foto)

Irish Coffee Award 2017, David Bacci en Herman Plugge (rechts)

Plugge viel al vroeg op door zijn inventiviteit. Expedities zijn prijzige ondernemingen, maar hij wist telkens nieuwe trucs te verzinnen om de reizen te bekostigen. Hij liet expedities sponseren door Verkade (gratis koekjes) of door Mars (gratis repen) en kreeg in 1968 een opgevoerde DAF (gratis vervoer) in bruikleen voor een stunt: zijn plan was om van zijn huis in Rotterdam naar de Mont Blanc te rijden, die te beklimmen en weer huiswaarts te keren, en dat alles in 48 uur tijd. De Telegraaf vond het een mooi plan en betaalde mee in ruil voor een exclusief reisverslag. Wie de top wil bereiken, zo wordt duidelijk, moet niet alleen koelbloedig maar ook vindingrijk zijn.

Dit jaar neemt Plugge vanwege gezondheidsproblemen afscheid van de bergsport en daarmee ook van de organisatie van de Irish Coffee Award, maar zijn collega-klimmers hebben beloofd om de prijs voort te zetten in zijn naam. David de Jongh legde het levensverhaal vast van deze bijzondere alpinist.

Herman Plugge, 2022

Deze productie kwam tot stand in opdracht van de NKBV in samenwerking met NPO Radio 1 en de NTR.

Eindredactie: Jair Stein
Redactie: Robin Baks
Muziek: Alex Simu
Met adviezen van o.a. Louis Berger, Robin Eckhardt, Margreet Hogeweg, Gerard Jansen, Mariska Mourik, Edmond Öfner, Jan Piet Starreveld en Bart Vos Regie: David de Jongh

Alle expeditieleden minus Starreveld die de foto nam Plugge in het midden, 1967 Kaukasus