Marije Schuurman Hess had altijd de stellige overtuiging dat zij nooit voor abortus zou kiezen. Totdat ze in een situatie verzeild raakte waarin ze over tijd was en een kind krijgen geen optie was.

Gelukkig bleek Marije Schuurman Hess uiteindelijk niet zwanger te zijn, maar het zette haar wel aan het denken. Gewapend met haar recorder ging ze op zoek naar vrouwen die voor dezelfde keus hadden gestaan. Toen ontmoette ze een abortusarts die indruk maakte door de manier waarop zij haar vak uitoefent. Schuurman Hess besloot een radiodocumentaire te maken vanuit het perspectief van degene die abortussen uitvoert, soms zestien keer per dag. 

In de documentaire 'Je zus, je moeder, je buurvrouw, je vriendin' volgen we de abortusarts, die benadrukt dat een ongewenste zwangerschap iedereen kan overkomen en dat de keuze voor abortus voor iedereen moeilijk is. Zij vertelt (anoniem) enkele van de honderden verhalen die in haar behandelkamer zijn langsgekomen. Verhalen die je zelden hoort, omdat veel vrouwen niet of nauwelijks over hun abortus praten, uit schaamte of uit angst voor de reactie van de omgeving. De arts houdt een pleidooi voor meer openheid, want het kan iedereen overkomen: 'Je zus, je moeder, je buurvrouw, je vriendin'.

Deze documentaire is eerder uitgezonden in Radio Doc.