Waarom is het zo moeilijk om de dood onder ogen te zien? En waarom is het nog moeilijker om te begrijpen dat de dood ook een wens kan zijn? In de documentaire Voltooid Leven horen we mensen over het verlangen naar de dag dat ze eindelijk uit het leven mogen stappen.

‘Voltooid leven’ is een term die zo centraal is komen te staan in politieke discussies, dat je haast zou vergeten dat er echte mensen achter zitten die –hoe gezond ze ook overkomen- niet kunnen wachten tot het allemaal over is. En dus blijft het choquerend om naar iemand te luisteren als Hans, 75 jaar oud, altijd prachtig gekleed en met een groot artistiek sociaal netwerk. Hij wordt vaak uitgenodigd op premières:

“En dan ga ik daar naar toe en dan zet ik een knop om: nu ben ik vrolijk. Maar dat is keeping up appearances. Want dan kom ik thuis in een leeg huis en een leeg bed en dan heb je dus toch eigenlijk dagelijks het gevoel: ik hoop dat ik morgen niet wakker word.”

Hans

Voor sommigen zijn het langdurige depressies en diepe eenzaamheid die maken dat ze verlangen naar het einde. Anderen kunnen gewoon niet door zonder hun partner. Zoals Hugo en Nicole, in Vlaanderen een beroemd showbizz-duo. Hugo en Nicole zijn 50 jaar getrouwd en kunnen zich geen leven voorstellen zonder elkaar. Vandaar dat ze zich grote zorgen maken over de dag dat één van hen alleen achterblijft.

"Als hij eerst valt, ga ik mee. Direct. Ik vraag aan onze dokter een spuitje, ik blijf niet alleen achter.”

Nicole

“Ik heb haar dat al gezegd: dat gaat zomaar niet. Ge kunt niet aan uw dokter vragen “geef mij een spuitje”.

Hugo

“Ik kan niet alleen blijven, ik ben nooit alleen geweest.”

Nicole

Max-Lena Vanden Eynde en Feline Franceus maakten een documentaire waarin ze dit soort verhalen vastlegden. Verhalen van mensen die niets lijken te mankeren, maar waarvan je gaandeweg toch steeds beter gaat begrijpen dat ze echt klaar zijn met het leven of in elk geval zelf die keuze willen kunnen maken als ze het zover is. Tegelijk wordt goed duidelijk waarom deze wens zo moeilijk is om in te willigen. Want welke arts die de eed van Hippocrates heeft afgelegd, wil nu meewerken aan het beëindigen van een gezond leven?

Vierdelige podcast

De documentaire ‘Voltooid leven’ is een verkorte versie van de vierdelige podcast die Max-Lena Vanden Eynde en Feline Franceus over dit thema maakten. In deze serie buigen ze zich over de verschillende partijen in het debat. De podcast is gemaakt door The Podcast Planet in opdracht van de belangenvereniging Recht op Waardig Sterven (RWS), met muziek van Brecht Mertens.

Een documentaire van Max-Lena Vanden Eynde en Feline Franceus
Muziek: Brecht Mertens.
Eindredactie: Jair Stein

Hugo en Nicole bij een optreden in 2009