Wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was?

In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Raf Njotea probeert samen met zijn goede vriend Lander Kennis dit geheim te ontrafelen.

Het geheim

Wanneer Francis Njotea ontwaakt uit zijn coma, vertelt hij zijn zoon Raf dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Later ontkent hij dat weer. Francis' naasten hebben geen idee of wat hij zei nu waar is of niet. De ontboezeming maakt duidelijk hoe weinig ze weten van zijn levensverhaal, een verhaal waar altijd al een waas van mysterie rond heeft gehangen. Francis is geboren in Nigeria, maar wanneer hij precies naar Belgie kwam en wat er waar is van zijn verhaal dat hij eerst een jaar in Parijs woonde? Samen met zijn goede vriend Lander Kennis gaat Raf Njotea in de podcast Ouder op zoek naar het migratieverhaal van zijn vader. Want wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was? In DOCS de eerste aflevering van deze zoektocht.

"Het menselijke verhaal van elke individuele migrant"

Raf Njotea

“Ik had geen idee dat mijn papa zo’n spannend leven had! Maar door deze zoektocht zijn we zoveel dingen te weten gekomen. We hebben mensen gesproken die mijn vader veertig jaar geleden kenden, we vonden documenten en foto’s die een zoveel rijker beeld van hem schetsen dan ik ooit had durven dromen. En niet enkel dingen die hem op een piëdestal plaatsen… Ik ben blij en dankbaar dat ik dit nog heb kunnen doen voor mijn papa’s dood. Dus als ik één raad mag geven: praat met je ouders voor het te laat is! Vraag hen over hun leven en over de avonturen die ze beleefd hebben. Want dat hebben ze, dat garandeer ik je."

Lander Kennis

“Toen Raf de eerste keer over het geheim van zijn vader begon, had ik nooit gedacht dat dit ons bijna twee jaar in de ban zou houden. Ik ken Rafs vader al van kleins af aan. Een vriendelijke papa die natuurlijk anders was dan andere papa's. In een klein dorpje als Wechelderzande viel dat meteen op. Zijn Nigeriaanse afkomst heeft mijn verbeelding altijd geprikkeld, en het was een enorm voorrecht om deze zoektocht aan de zijde van mijn beste vriend te mogen volgen. Het heeft mijn beeld over migratie van een heleboel clichés en karikaturen ontdaan. Het heeft het abstracte begrip migratie tot zijn ware proporties herleid: dat van het menselijke verhaal van elke individuele migrant."

Ouder is een podcast van Raf Njotea en Lander Kennis
Deze podcast kwam tot stand in samenwerking met het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek en Sabam for Culture. De muziek is van Aiko Devriendt. De montage was in handen van Wouter Schuddinck. Met dank aan Anna Petrosyan.