Een muzikale ode aan de lopendebandwerker. Na het eerste seizoen van de podcastserie Lopendebandwerk met o.a. Spinvis en Kubus, gaat documentairemaker Emmie Kollau opnieuw met topmuzikanten de werkvloer op. Luwten, producer Sim Fane (S10), Koen van de Wardt (Klangstof) en Lucky Fonz III laten zich inspireren door machines en algoritmes die het ritme van werkdagen dicteren. Zij componeren de soundtracks onder de verhalen van de lopendebandwerkers.

In het tweede seizoen van Lopendebandwerk kruipt de luisteraar in het hoofd van moderne lopendebandwerkers die onze consumptiemaatschappij mogelijk maken. Haast achteloos gooien we een vegetarische hamburger in ons winkelwagentje, of bestellen we een maaltijd online. Maar is het niet vreemd dat we zo ver verwijderd zijn van de mensen die hiervoor zorgen? Zij vormen slechts een minuscule schakel in een proces dat alsmaar doordendert. Hoe hou je je staande in een systeem waarop je zelf geen grip hebt?

‘Ik hoorde ooit van een man die in een distributiecentrum van een supermarkt werkte. De hele dag sprak hij tegen de computer die hem orders gaf. ‘Bevestig’, zei hij. ‘Bevestig, bevestig’. ’s Avonds thuis ontsnapte hem zelfs tegen zijn vrouw: ‘Bevestig’. Dat liet me niet meer los. Ik besefte dat ik geen idee had hoe dit soort dingen eraan toegaan. Het was voor mij de aanleiding om me te verdiepen in deze wereld en een muzikale ode aan de lopendebandwerker te maken.’"

Emmie Kollau

In aflevering 1 met Luwten volgen we Han Vrieze die vegetarische kipnuggets, hamburgers en cordon bleus maakt. Hij controleert of ze niet een grammetje te zwaar zijn, en hoort aan het geluid van de machines of alles nog in orde is. Maar stiekem was hij liever hondentrainer geworden.

Aflevering 2 met Klangstof racet door Nijmegen, waar Martijn Müller op zijn scooter met een gebroken arm de maaltijden bezorgt. Hij beschouwt zijn werk als één grote computergame, maar dat betekent niet dat hij het niet serieus neemt. In zijn eentje probeert hij het op te nemen tegen de giganten Uber Eats en Deliveroo.

In aflevering 3 met Sim Fane staan we naast Alex van Zinnicq Bergmann in de industriële wasserij de slagersjassen op te hangen terwijl de temperatuur oploopt tot wel 50 graden. Ze is de rebel op de werkvloer. Ze komt uit een familie vol intellectuelen, en voedde in haar eentje vijf kinderen op – haar maak je niks wijs.

In aflevering 4 met Lucky Fonz III maken we kennis met Nassim, wiens werk zich letterlijk in het verborgene afspeelt. Nassim was in Iran een ware workaholic, maar in Nederland mag hij als ongedocumenteerde niet werken. Toch betegelt hij badkamers en stuuct hij muren van restaurants – voor nauwelijks 50 euro per dag. Want werk is voor hem een medicijn.

Han Vrieze

Martijn Müller

Over Lopendebandwerk

Lopendebandwerk is een muzikale ode aan mensen die onzichtbaar, maar onmisbaar zijn. De podcastserie geeft een inkijk in de verborgen werelden op de werkvloer en wordt gemaakt in samenwerking met de beste muzikanten van Nederland.

Over de maker

Emmie Kollau studeerde sociale geografie in Amsterdam. Ze werkte voor talloze radioprogramma’s en interviewde kunstenaars, filmmakers en muzikanten voor de VPRO. Ze maakt o.a. podcasts en radiodocumentaires. Voor haar documentaire De Fotograaf, de Havenzanger en de vrouw die niet gekend wil worden werd ze genomineerd voor een Prix Europa. In 2021 werd ze benoemd tot Meesterverteller, een prijs voor de beste journalistieke verhalende producties van Nederland en Vlaanderen.

Een podcast van Emmie Kollau.
Lopendebandwerk is mogelijk gemaakt door VPRO, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds.

Alex van Zinnicq Bergmann