Koos en zijn vrouw Anneke hebben drie zoons, de jongste heet Ariën. Ariën wordt heel gezond geboren. Totdat hij een jaar of vier, vijf is, is er niks aan de hand. Maar dan krijgt hij ineens hoge koorts. De assistent-huisarts die hem onderzoekt stuurt hem naar de kinderarts. Die constateert een spierziekte.

De verwachtingen die Koos van het leven had, waren niet heel uitzonderlijk. Hij wilde een gezin stichten en deed dat. Hij kreeg een baan als leraar en dat beviel hem prima. Hij stelde verder geen hoge eisen aan het bestaan. Geen bucket-list met exotische plekken om te bezoeken, geen topfunctie-ambities bij een groot bedrijf, nee gewoon, een prettig leven met familie en vrienden. Het leven zoals zijn ouders dat hadden geleefd, dat stond hem voor ogen. Het lot bepaalde anders.

Koos is al bijna 40 jaar imker. Bijen hebben geen geheimen meer voor hem. Als hij een bijenkast opent ziet-ie in één oogopslag of hij moet ingrijpen of niet.

“En dan kruip je, in wezen, met je gedachten helemaal in dat volk. Van: ‘wat doet dat volk?’. En alles wat er om je heen zit, valt van je af. Dat ben je kwijt, want je bent met dat volk bezig, en je bent één met dat volk."

Met dezelfde liefdevolle toewijding waarmee hij zijn bijen verzorgt, bekommert Koos zich jarenlang om zijn chronisch zieke zoon Ariën.

“Als-ie van zijn rug naar z'n zij moest, nou, daar was je toch wel een half uur mee bezig, om dat allemaal voor elkaar te krijgen.”

Maar als Ariën een einde aan zijn lijden wil laten maken, en de huisarts hiermee instemt, weet Koos niet wat hij moet doen: ingrijpen of het laten gaan...

“En toen zei die arts van: ‘wat vind je ervan als we het nu doen?”’

De troost van de bijen is een verhaal over hoe het leven opeens een bepaalde wending neemt, en hoe je daar als mens dan maar mee om moet zien te gaan. Door het gewoon maar te doen, hoe zwaar dat soms ook is. Zonder zelfbeklag. En dankbaar dat uit de situatie ook kracht te putten valt. Een verhaal over wel of niet ingrijpen. Over wat je wint, als je verliest. Over de troost van de bijen. En over het respecteren van de keuze van je kind.

Een documentaire van Geert van de Wetering. Samen met Daniëlle Emans vormt hij audiocollectief De Kostgangers.