In Plotse Papa’s 2 gaat Bert Bentsink opnieuw met jonge vaders in gesprek. Ook gaat hij na wat wetenschappelijk onderzoek ons leert over deze stille en onzichtbare groep mannen.

In de audiodocumentaire Plotse Papa’s voerde ‘ervaringsdeskundige’ Bert Bentsink gesprekken met jonge mannen over ongepland vaderschap. De wederzijdse herkenning van situaties en gevoelens leverde goudeerlijke en ontroerende verhalen op. Die gesprekken raakten bij veel luisteraars een snaar, want Bert werd overladen door verzuchtende reacties - veelal van andere ‘plotse papa’s’ die iets soortgelijks hadden meegemaakt. Vooral de aantallen en de openhartigheid van die reacties trof Bert.

Dat Bert onmogelijk de enige kon zijn die worstelde met zijn plotse vaderschap leek hem logisch, maar dat zoveel mannen zich in de documentaire zouden herkennen had hij niet verwacht. In vrijwel alle reacties klonk een soort opluchting door: wat fijn dat dit onderwerp nu ein-de-lijk eens belicht werd.

Het gemis van realistische representatie onder jonge ongeplande vaders is ook een rode draad in het onderzoek van Justine van de Beek. Justine is sociologe en onderzoekster aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus School of Health Policy & Management). Samen met collega’s Femke Hilverda en Violet Petit-Steeghs doet zij onderzoek naar jonge (aanstaande) vaders tussen de 16 en 25 jaar. In de podcast deelt Justine wetenschappelijke inzichten rondom jong en ongepland vaderschap. Ook is Bert benieuwd waarom er eigenlijk zo weinig onderzoek is gedaan naar ‘plotse papa’s’.

Net als in het eerste deel komen in Plotse Papa’s 2 vooral de vaders zelf aan het woord. Plotse papa Erik (echte naam bekend bij de redactie) vertelt hoe het is om opeens vader te worden van een dochter die aan de andere kant van de wereld woont. Met de Brits-Vlaamse Brendan Jan Walsh praat Bert over hoop, geduld en zijlijnvaderschap. Tot slot spreekt Bert met de veerkrachtige Jens Wingelaar, een jonge vader van 21 jaar voor wie het onverwachte vaderschap juist zijn redding betekende.

Bert Bentsink

Justine van de Beek

Plotse Papa's op Telegram

Om onderling contact tussen ‘plotse papa’s’ te faciliteren heeft Bert een openbare Telegramgroep aangemaakt. Vaders die iets soortgelijks hebben meegemaakt kunnen zo met elkaar in contact komen of gewoon hun verhaal delen. De groep is te vinden via deze link.

Credits:

Maker: Bert Bentsink
Eindredactie: Remy van den Brand
Techniek: Alfred Koster
Muziek (in- en outro): Stijn de Laat