In het kader van de Oorzaken Podcast Academy een tweeluik met verhalen van achter de voordeur. Treedweller en In de Ban.

Beide documentaires zijn gemaakt tijdens de ‘Oorzaken Podcast Academy’, een workshopreeks van Grenzeloos Geluid en het NPO-fonds.

Treedweller

Willem kijkt naar webcamseks. Ooit had hij alles: een groot bedrijf, een vrouw en drie kinderen, een villa en een Maserati in de garage. Sinds vijf jaar is hij gescheiden. Er valt ondanks de zwaarte ook veel te lachen met Willem, zodoende zijn de documentairemaker en hij bevriend geraakt.

Op een dag vertelde hij dat hij na zijn scheiding hevig verliefd werd op een webcamgirl uit Engeland. Hij beschrijft haar als het enige lichtpuntje in een nogal donkere periode. Op een dag verdween ze van het internet, haar naam: Treedweller. Tussen alle kamers is hij nog altijd op zoek naar die van haar. Een verhaal van Naomi Steijger.

Maker: Naomi Steijger
Techniek: Naomi Steijger
Eindredactie: Randy Vermeulen

In de Ban

Zvezdana Vukojevic portretteert een vrouw die in de ban raakte van Radovan Karadzic. Inderdaad, de tot levenslang veroordeelde oorlogsmisdadiger, wat haar niet belet om hem een verjaardagskaart te sturen waarna er een vriendschap ontstaat.

Zvezdana Vukojevic (Amsterdam, 1978) is freelance onderzoeksjournalist en won in 2017 de AAAS Kavli Science Journalism Gold Award. In november 2019 verscheen haar boek 'Op zoek naar Karadzic’. Hiervoor interviewde ze vriend en vijand over hem, maar sprak ze ook met voormalig-hoofdaanklager Carla del Ponte, Dutchbatters, oud-rechter Alpons Orie, ontdekker van de Srebrenica-massagraven, Jean-René Ruez en stuitte zij ook op het hier vertelde verhaal.

Maker: Zvezdana Vukojevic
Techniek: Brandon Grötzinger en Alfred Koster
Eindredactie: Randy Vermeulen
Fotocredit: Hulya Kiliçaslan