Een podcast over een onmogelijke liefde en een onwaarschijnlijke reis.

In 1944 besluit een 21-jarige Russische vrouw om voor de liefde een levensgevaarlijke reis door oorlogvoerend Europa te maken. Van de Zwarte Zee naar de Noordzee. Van Odessa naar Velsen. Dat ze die reis door nazi-Europa heeft volbracht is een wonder. Aan dat wonder dankt podcastmaker Willem Voogd zijn bestaan.

Willem Voogd weet wel dat zijn grootmoeder uit Rusland komt. Haar hele huis ademt een mysterieuze sfeer, vol relikwieën uit het Rusland dat zij als 21-jarige verliet. Hij merkt het als hij met zijn vader bij haar op bezoek gaat en ze ineens Russisch met elkaar praten. Waarom ze naar Nederland kwam is geen geheim. Zijn oma, Baba, werd verliefd op zijn opa. Zijn opa, een Nederlandse man, werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog in de haven van Odessa. Daar ontmoeten ze elkaar. In de herfst van 1942 wordt hij teruggeroepen naar Nederland. Een emotioneel afscheid volgt en ze beloven elkaar weer te zien.

Het waarom is duidelijk, maar hóe zijn oma in Nederland terecht gekomen is, dat had Willem zich nooit afgevraagd. Totdat hij erachter komt dat ze midden in de tweede wereldoorlog, in 1944, de reis van Odessa naar Velsen maakte. Dit gegeven vindt hij zo intrigerend, het laat hem niet meer los. In 2021 besluit Willem Voogd om in haar voetsporen door Europa te reizen. Wat maakte zij mee? Hoe gevaarlijk was dat? Zij heeft haar herinneringen opgeschreven, dus met haar memoires in de hand reist hij allereerst naar de plek waar haar reis begon: Odessa.

Daar begint het levensverhaal van zijn oma, Tatjana Filippovna Stojanowa, in de podcast Baba reizen wij met haar mee. Nu de eerste aflevering in de podcast DOCS.

Pieter Boon

Baba is een podcast van de NTR voor NPO Radio 1, gemaakt door Willem Voogd met financiële steun van het NPO-fonds. De hele serie is hier te beluisteren of via je favoriete podcastapp.

De pers over Baba

“Baba is een spannende reis door een Europa dat aan diggelen ligt” Trouw

“De luisteraar reist mee in de vierdelige podcastreeks, waarin waarheden geleidelijk worden ontvouwd. Ook wekt de maker Tatjana’s verhaal tot leven door meeslepende fragmenten uit oma’s memoires door de uitzendingen heen te weven. Van het verpletterende liefdesgevoel dat Pieter bij haar opriep in Odessa tot de helse treinreis richting Hongarije.” VPRO gids

Maker: Willem Voogd
Eindredactie: Marion Oskamp
Eindmixage, sounddesign en muziek: Darius Timmer
Fragmenten memoires Baba: Julia Akkermans