Hoe is het om niet meer te praten? En wat als je palliatieve zorg verleent aan iemand die niet overlijdt? In DOCS twee korte documentaires gemaakt tijdens de Oorzaken Podcast Academy, een opleidingstraject voor nieuw podcasttalent.
‘De Stem van Stef’ van Bregt van Deursen en ‘Lang zal ze leven’ van Eva Nijs.

Lang zal ze leven

Een audio documentaire van Eva Nijs, over haar moeder die voor haar 98-jarige oma zorgt. Samen wonen ze in het vrijstaande huis van haar oma, in een klein dorp in Brabant. Met als doel oma in alle rust te begeleiden naar het einde van haar leven. Maar wat gebeurt er wanneer degene waarvan je dacht dat die zou sterven, toch blijft leven?

Een documentaire over het bijzondere proces waar haar moeder in terecht komt. Wat moet ze ervoor opgeven, maar ook, wat krijgt ze er voor terug? Een verhaal over toewijding en overgave aan de tijd.

Deze productie is tot stand gekomen in de Oorzaken Podcast Academy. Een initiatief van Oorzaken en het NPO fonds.

Eindmixage: Brandon Grötzinger
Inhoudelijk advies: Randy Vermeulen
Muziek: Felix Schellekens & Blue Dot Sessions
Speciale dank van de maker aan haar moeder en oma.

Eva Nijs is een film en theatermaakster, en maakte bij de Oorzaken Podcast Academy haar eerste audio documentaire. 

De Stem van Stef

“Ik heb mijn eigen stem heel lang niet gehoord. Bijna drie jaar niet.” 

Stef

Stef is 16 als hij plots niet meer praat. Eerst lijkt het voor even te zijn,  een paar dagen. Dan gaan er weken voorbij en blijft hij zwijgen. Terwijl de wereld om hem heen doorpraat, zwijgt Stef. Wat betekent het om niets meer te zeggen? Hoe start je weer als je ooit hebt voorgenomen daar nooit aan te beginnen? Hoe doorbreek je je eigen stilte? 

Een audiodocumentaire gemaakt door Bregt van Deursen over het kwijtraken en terugvinden van je eigen stem. Een verhaal over praten, zwijgen maar vooral over luisteren. 

Deze productie is tot stand gekomen in de Oorzaken Podcast Academy. Een initiatief van Oorzaken en het NPO fonds.

Eindmixage: Brandon Grötzinger
Inhoudelijk advies: Randy Vermeulen
Muziek: Mike Meurs 
Foto-omslag: Qiqi van Boheemen
Speciale dank aan Stef en Alberdien voor het vertrouwen. 

Bregt van Deursen is een theatermaakster en programmamaakster, en maakte bij Oorzaken Podcast Academy haar eerste podcast.