Radioprijs voor jong talent uit Nederland en Vlaanderen

Er waren dit jaar maar liefst 66 makers die een productie hebben ingezonden voor de NTR Podcastprijs. Uit al die inzendingen zijn 10 genomineerden geselecteerd, vijf uit Vlaanderen en vijf uit Nederland. Deze week in DOCS één van de genomineerden: Mamy Blue. Alle genomineerden staan inmiddels ook online in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs, in alle grote podcastapps en op Soundcloud. 5 september aanstaande wordt de prijs uitgereikt.

Een coronajaar

Het afgelopen jaar was het produceren van programma’s door corona extra lastig, toch kwamen er meer inzendingen binnen dan ooit tevoren. En de variatie was enorm: chatcasts, reportages, documentaires, mockumentaries, audioboek en veel fictie.

Met de beperkingen van de lock-downs zochten makers het vaak dichtbij, er waren dus relatief veel inkijkjes in het familieleven van makers. Een interview met vader of moeder, opa of oma of een familiemythe die werd ontrafeld. Bijvoorbeeld over het goud dat opa van zijn vriend Pol zou krijgen, waar was dat gebleven? Bestond dat wel? Of in ‘Mamy Blue’ het verhaal van de zoon die het puberdagboek van zijn moeder vond en …het ging lezen! Zo leerde hij zijn moeder ineens op een heel andere manier kennen.

Kijken in de ziel

Met het wegvallen van alle sociale contacten werden veel mensen op zichzelf teruggeworpen en dat was in de verhalen van de jonge makers ook regelmatig te horen. Eenzaamheid kwam in veel verhalen terug, afscheid nemen, liefdesverdriet, maar ook hoe je kan verdwalen in je eigen hoofd. In de fictie-inzending ‘Een in de lucht’ ervaren we van binnenuit hoe beklemmend het voelt als de werkelijkheid niet meer betrouwbaar is.

De ruimte voor bespiegeling wordt door een van de genomineerden juist aangegrepen om nu eindelijk eens zijn jeugdtrauma aan te pakken: de kinderangst die hem al jaren achtervolgt in zijn nachtmerries: een scene uit de Teletubbies!

De oogst is kortom weer verrassend, origineel en zeer de moeite van het beluisteren waard. De jury die begin september de winnaar moet kiezen heeft nog een flinke kluif voor de boeg.

In DOCS dus genomineerde ‘Mamy Blue’. Alle genomineerden van de NTR Podcastprijs 2021 zijn hier of in je favoriete podcastapp ook al te beluisteren.

''De oogst is kortom weer verrassend, origineel en zeer de moeite van het beluisteren waard. De jury die begin september de winnaar moet kiezen heeft nog een flinke kluif voor de boeg.'

Eindredacteur Ottoline Rijks