Oorzaken Korte Golf is de jaarlijkse wedstrijd voor podcasts van max. drie minuten. Dit jaar organiseerde Oorzaken Festival dit samen met het Instituut voor Beeld en Geluid. Iedereen kan meedoen, beginneling of ervaren rot in het vak.

Beroemde podcastmakers als Mirke Kist (van SCHIK), Lotte van Gaalen en Joyce de Badts zetten hier hun (bijna) eerste stapjes in het radiovak. Elk jaar stellen we drie andere regels vast. Dit keer waren dat:

  • Geef een levend organisme (maar geen mens of dier) een belangrijke rol in je verhaal.
  • Gebruik minstens een van de wind-geluiden uit het archief van het Instituut voor Beeld & Geluid. Gebruik dit op een functionele manier in je vertelling, dus niet als betekenisloze versiering eronder.
  • Verwerk in de titel een gerecht.

Er kwamen ruim 70 aanmeldingen binnen dit jaar, uit zowel Nederland als Vlaanderen. De jury bestond uit Layla El-Dekmak, radiopresentatrice en podcastmaker bij de VRT; Hanneke Hendrix, schrijver, hoorspel- en podcastmaker en Eleni Tzialli, projectmedewerker RE:VIVE van Instituut voor Beeld & Geluid.

Uit de top 5 kiest de jury een winnaar, die een cheque van 400 euro voor apparatuur wint. Ook kan het publiek stemmen op een favoriet. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Oorzaken Festival op 4 juli in Kriterion in Amsterdam. Check www.oorzaken.org voor meer info.

Op https://soundcloud.com/oorzaken vind je alle inzendingen van eerdere jaren. De eerste winnaar in 2013 was Gustaaf Haan met God, mens, eierwekker. Hij had nog nooit radio gemaakt. Het jaar daarna stond hij weer in de shortlist. Ook Mirke Kist, die later naam zou maken als een van de drie van Audiocollectief SCHIK (van Bob) won ooit de Korte Golf prijs.

Misschien herken je in de lijsten op Soundcloud ook Eva Moeraert, Dennis Gaens, Aletta Jacobs Botte Jellema, Joyce deBadts of Yelena Schmitz. Maar er waren ook talloze makers die voor Korte Golf (bijna) voor het eerst de microfoon pakten en veel plezier beleefden aan het maken van een kort audioverhaal, zelfs kinderen. Korte Golf is voor iedereen.

De shortlist, in willekeurige volgorde:
Mia Fazecas met ‘Vogelmelk’
Elena Dikomitis met ‘Stoofpot met Za’atar’
Pieter Blomme met ‘Kwallensoep in blik’
Simone Milsdochter met ‘Oesters’ (muziek zelfgemaakt)
Toneelgroep Gustaaf met ‘Spaghetti met friet. Beschouwingen van de Azolla-varen’