Over kinderen voor wie het thuis niet fijn is.

Ruim een jaar geleden zaten we, van de ene op de andere dag, ineens allemaal binnen. In lock-down. Sommige mensen vonden het vreselijk, sommige mensen vonden het wel rustig, de meeste mensen vonden het een beetje saai. Maar programmamaker Leonie van Noort moest meteen denken aan haar eigen jeugd. Zij bedacht hoe beklemmend zij het gevonden zou hebben om hele dagen thuis opgesloten te zitten, want het alcoholprobleem van haar moeder bepaalde vaak de sfeer in huis. In de documentaire ‘Bierblikjes in de wasmand’ vraagt ze aan jongeren die nu in een vergelijkbare situatie zitten hoe het met ze gaat.

In het afgelopen corona-jaar is er veel aandacht geweest voor kinderen in kwetsbare gezinnen. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer beschreef hun lot: ‘Kinderen worden op dit moment helemaal teruggeworpen op thuis. En als het thuis niet fijn is en je kunt niet naar buiten, dan word je heel erg geraakt door de lockdown.’

Radiomaker Leonie van Noort weet uit ervaring hoe belangrijk het is om als kind gewoon naar buiten te kunnen gaan en naar school. Ze besloot tijdens de lockdown jongeren op te zoeken die thuis wonen met een moeder of vader die verslaafd is aan drank.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer

In huis met een drinkende moeder of vader

Sabine woont met haar moeder die probeert af te kicken van de drank. Dat gaat met vallen en opstaan en Sabine spant zich tot het uiterste in om de situatie voor zichzelf dragelijk te maken en ondertussen haar moeder te helpen. Ze zoekt een uitweg uit de spanning en durft zo langzamerhand aan mensen te vertellen wat er thuis aan de hand is. Errol woont in het weekend bij zijn vader, maar juist op zaterdag drinkt zijn vader zoveel dat ‘alles anders wordt, raar en niet gezellig’. Errol probeert er met zijn vader over te praten maar dat helpt niet.

Mirthe van Doornik schreef een roman (‘Moeders van anderen’) gebaseerd op haar eigen jeugd met een drinkende moeder. Als kind probeert ze het drankgebruik van haar moeder te controleren en zoekt ze ontspanning in voetbal en het eindeloos oefenen van baltrucs. Aan het woord komt ook de 80-jarige Herry Vos, die niet thuis gaf toen zijn destijds 15-jarige zoon met hem wilde praten over ‘het drinken van ma’.

Errol woont in het weekend bij zijn vader, maar juist op zaterdag drinkt zijn vader zoveel dat ‘alles anders wordt, raar en niet gezellig.’

Maker: Leonie van Noort
Techniek: Alfred Koster