Cultuursnob, Instagram-fenomeen en muzikale gatekeeper VPRO Flowerboy windt er geen doekjes om: zijn smaak is superieur en hij kan ons heel wat leren over de betekenis van verfijnde cultuur. Welke documentaires inspireren hem?

'Twee Mannen' van Suzanne Raes (2022)

In Twee Mannen volgt Suzanne Raes theatermakers Ivo van Hove en Jan Versweyveld tijdens het maken van de spektakelvoorstelling Age of Rage en zoomt ze in op hun professionele en persoonlijke relatie.

Flowerboy: 'Een kijkje in de keuken bij ITA. Dat is voor mij heel belangrijk. Het is mooi om te zien hoe iedereen daar zo goed bezig is met het ambacht, zeker omdat ik mezelf toch binnen nu en twee jaar naast Hans Kesting in de coulissen verwacht. 

'Ik zie deze docu bijna als een buddy action movie. En dan zijn Ivo en Jan de bad boys of theatre, haha. Ik vind het ook dope dat ze acht Griekse tragedies in één stuk knallen. Laat dat publiek maar werken. Laat ze maar in onzekerheid en totale paniek achter. Dat is theater. Als mensen er niets van snappen is het juist goed. Zo werkt kunst nou eenmaal.'

'De vlucht van Ronnie' van Sacha Vermeulen (2020)

Ronnie Flex won in 2019 de Popprijs, had miljoenen streams en speelde op alle grote festivals, maar tegelijkertijd worstelde hij met het vaderschap, de druk om een nieuw album te maken, depressies en een drank- en drugsprobleem. Sacha Vermeulen volgde hem tijdens dit bewogen jaar.

Flowerboy: 'Kijk, ik had al het gevoel dat ik Ronnie echt goed kende. Beter dan de meeste fans ook. Ik luister toch anders naar zijn muziek. Maar na het zien van deze docu weet ik het zeker.  Als day one fan is het toch belangrijk om aan je relatie te blijven werken. Je moet het allemaal niet voor lief nemen. Liefde is een werkwoord, zeg ik altijd. Eigenlijk zeg ik dat nooit, maar dat is wel een vette quote voor dit interview. Ken jij toevallig mensen bij Volkskrant magazine?'

'A Bunch of Amateurs' van Kim Hopkins (2023)

Over een Britse amateurfilmclub. De leden, vrijwel allemaal zeventigplussers, blijven samenkomen om al ruziënd te werken aan hun films. Daarnaast zijn ze naarstig op zoek naar financiële middelen om het gebouw van de ondergang te redden.

Flowerboy: 'De Britten weten sowieso altijd what’s good, toch? En in dit geval ook. Een groep ouwe rotten in een verlaten en vervallen pand die daar een filmclub hebben. Daar had ik graag ook met mijn VHS-camera op gezeten. Ik ben zelf namelijk ook maker. Althans, ik denk veel na over wat ik wil maken. Ik ben veel aan het oriënteren. Dat is een belangrijke stap in het proces en die wil ik niet overslaan. 

'In de docu krijgen de clubleden op de set vaak mot met elkander. Dat doet me dan enorm denken aan de draaiperiode van mijn eerste CKV-film. We hadden een te korte preproductie en ongelukkige acteurs die de rookpauzes te kort vonden. Dan duurt een dag op de set heel lang, kan ik je vertellen. Gelukkig hebben we - en met name ik - daar toch een voldoende uit kunnen slepen.'

Waar kun je VPRO Flowerboy van kennen?

VPRO Flowerboy maakte zo'n drie jaar geleden furore op Instagram met zijn memes over snobisme onder jonge, Nederlandse kunst- en cultuurliefhebbers.

Inmiddels telt zijn Instagram-account, herkenbaar door het steevast terugkerende plaatje van een GOLF-shirt, zo'n 28.000 volgers. 

Naast het maken van memes, organiseert VPRO Flowerboy zo nu en dan ook evenementen en maakte hij afgelopen zomer zijn DJ-debuut op Best Kept Secret-festival.