Glenn de Randamie, artiestennaam Typhoon (Zwolle, 1984) opent op 19 juli het nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten. Bekijk op 2Doc.nl de besproken documentaires.

Dit voorjaar kwam Typhoon voor het eerst sinds zijn doorbraakalbum Lobi Da Basi (2014) met twee nieuwe singles: "Ogen dicht" en "Alles is gezegend". Die muziek kwam er niet vanzelf. Het succes van Lobi Da Basi en een overvolle concertagenda duwden De Randamie na 2015 een zwarte periode in waarin hij kampte met een zware burn out. Hij trad anderhalf jaar niet op. Met therapie en het hervonden geloof herpakte hij zichzelf. ‘Een nieuwe reis, een nieuw leven’, deelde hij op Instagram. Door de coronacrisis kan hij zijn energie op het grote podium nog even niet kwijt.

Zomergastendocumentaire

Typhoon toonde in zijn avond onder andere een fragment uit The Radiant Child'. Het is een intieme documentaire die vriendin Tamra Davis maakte over de rise & fall van de charismatische kunstenaar Jean-Michel Basquiat.

In New York van eind jaren 70 zorgt de dan zeventienjarige Jean-Michel Basquiat met zijn graffiti voor enorme opschudding. Basquiat groeit uit tot één van de meest gewilde kunstenaars van het moment. Hij inspireert zelfs Andy Warhol. Na een kort, maar bewogen leven sterft hij in 1988 aan een overdosis.

Andere besproken documentaires

Typhoon nóg beter leren kennen?

Typhoon werd vijf jaar lang met de camera gevolgd door zijn beste vriend en huisgenoot. Het resultaat is een goudeerlijke en hartverwarmende documentaire over twee vrienden van wie er één in een baan om de aarde wordt gelanceerd en de ander in verbazing toekijkt.

Regie: Herbert Alphonso