Actrice, schrijver en theatermaker Nazmiye Oral (1969) is op 2 augustus de derde gast in VPRO Zomergasten.

Zomergastendocumentaire

Vlak buiten de Japanse stad Otsuchi, op een heuvel met uitzicht op de Stille Oceaan, staat een witte telefooncel met glazen panelen en een zwarte telefoon, die met niets is verbonden. Sinds de tragische tsunami van 2010, die bijna 20.000 mensenlevens eiste, hebben duizenden rouwende mensen de telefooncel bezocht om hun verloren geliefden te 'bellen', als een manier om met hun verlies om te gaan.

De 'Wind Phone', zoals de nu beroemde telefooncel bekendstaat, werd eigenlijk een jaar vóór de tsunami van 2011 gebouwd door Itaru Sasaki, die een jaar daarvoor zijn neef had verloren. Hij draaide het telefoonnummer van zijn neef op de oude telefoon, en zijn woorden werden tijdens het spreken 'op de wind gedragen'.

Nazmiye nóg beter leren kennen?

Niet meer zonder jou was oorspronkelijk als theatervoorstelling te zien. Schrijfster en actrice Nazmiye Oral haalde er samen met haar moeder over de hele wereld successen mee, van Amsterdam tot aan New York. Duizenden mensen bezochten de voorstelling, behalve hun familie; moeder Havva wilde niet dat zij wisten waar zij mee bezig was. Nadat Nazmiye's veertien jaar jongere broer Mehmet toestemming geeft, wil ook Havva meedoen. De voorstelling wordt thuis in Hengelo opgevoerd, met de familie en buren als getuigen.

Regie: Mijke de Jong

Andere besproken documentaires