2Doc bestaat 5 jaar! Om dit te vieren konden jullie je stem uitbrengen op je favoriete documentaires van de afgelopen 5 jaar. Dat is massaal met veel enthousiasme gebeurd. Documentaires die je diep in het hart raakten, je enorm lieten lachen of aan het denken zetten. Oftewel documentaires die bleven hangen. De stemmen zijn geteld. 2Doc presenteert u, de top 10 hoogst gewaardeerde documentaires van 5 jaar 2Doc.

1. Het beste voor Kees

De 49-jarige Kees Momma is autistisch. Alleen dankzij de hulp van zijn ouders kan Kees omgaan met de angsten en obsessies die hem kwellen. Maar wat gebeurt er met Kees als zijn ouders, inmiddels 80 en 83 jaar oud, niet meer voor hem kunnen zorgen? Waar vinden zijn ouders een goede plek voor Kees en iemand die hem net zoveel tijd, aandacht en zorg kan bieden als zij?

Hoe gaat het nu met Kees? Lees het hier.
Regie: Monique Nolte
Omroep: KRO-NCRV

2. Alicia

Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Na het overlijden van haar pleegvader belandt ze op vijfjarige leeftijd in een kindertehuis. Hopend op een nieuw plekje brengt ze haar jeugd door in tehuis na tehuis. Wat doet dat met haar? Wie beslist er over haar toekomst?

Regie: Maasja Ooms
Omroep: VPRO

3. De kinderen van juf Kiet

Juf Kiet is een juf die ieder kind verdient. De kinderen in haar klas komen uit alle windstreken. Sommige van hen uit oorlogsgebieden. Juf Kiet leert de kinderen naast lezen, schrijven, problemen oplossen en met elkaar omgaan nog iets heel belangrijks: weer kind zijn. 

Regie: Petra en Peter Lataster
Omroep: KRO-NCRV

 

4. Moeders springen niet van flats

De moeder van Elena Lindemans worstelde jaren lang met ondragelijk psychisch lijden. Nadat haar euthanasieverzoek wordt afgewezen besluit ze zelf een einde aan haar leven te maken. Elena gaat terug naar de wanhoopsdaad van haar moeder. Een eerbetoon aan een vrouw die geen uitweg meer zag.

Regie: Elena Lindemans
Omroep: BNNVARA

5. Levenseindekliniek

In de levenseindekliniek komen mensen met een euthanasiewens die niet bij hun eigen arts terecht kunnen. Het zijn vaak moreel gecompliceerde zaken. Anderhalf jaar worden drie patienten gevolgd die hun leven als voltooid achtten. Hoe handelt de levenseindekliniek en met welke problemen hebben zij te maken?

Regie: Marcel Ouddeken en Hans Kema
Omroep: NTR

6. Pilotenmasker

Prikken, scans, uitvallend haar en een heleboel slangetjes. Dat is de realiteit voor de jonge kinderen in het Princes Maxima Centrum met de diagnose kanker. Intieme beelden afgewisseld met beelden door de kinderen zelf gedraaid vertellen hoe zij met de ziekte omgaan. 

Regie: Simonka de Jong
Omroep: EO

7. De wereld van Puck

Toen Puck werd geboren dachten haar ouders "vreemd kind'. Pas na negen maanden wordt de diagnose gesteld: Puck is zwaar gehandicapt.  Twintig jaar lang filmde regisseur Gert-Jan de Vries zijn gezin. Een intiem portret van een gezin met een gehandicapt kind.

Regie: Gert-Jan de Vries
Omroep: EO

8. Brommers kiek'n

Een jaar uit het leven van twee vriendengroepen. Wat hebben ze gemeen? Allebei leven ze op het platteland. Een ode aan kameraadschap, liefde, werk en oneindige ruimte en vrijheid.

Regie: Geertjan Lassche
Omroep: VPRO

9. Hersenleed

Neurochirurgen Clemens Dirven en Arnaud Vincent worden gevolgd in tijdens de behandeling van drie patienten met een hersentumor. De behandeling is voor zowel arts als patiënt een intensief proces, waarbij de arts voor veel dilemma's komt te staan. Maker:

Regie: Jan Louter
Omroep: EO

 

 

10. Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging

In de gesloten jeugdinrichting Transferium wonen jongeren met gedragsproblemen. Een heftig verleden met onder andere criminaliteit, drugs en misbruik is wat hen verbindt. Transferium is geen gevangenis, maar de jongeren kunnen er niet weg. 

Regie: Rolf Orthel
Omroep: KRO-NCRV