Makers met de billen bloot

Dirk Jan Roeleven

VPRO

Dirk Jan Roeleven (1961) maakte onder meer sportdocumentaires en portretten van Desi Bouterse, Louis van Gaal, Anton Corbijn, Pim Fortuyn en Wim Sonneveld. In zijn documentaire Nieuwe helden loopt hij mee met een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zónder doping kan winnen. Voor zijn meest recente film De Europeaan liep hij een jaar lang mee met Frans Timmermans.

Deze aflevering is te zien vanaf donderdag 18 juli.

Besproken films

Anton Corbijn - Geen stil leven

In Anton Corbijn - Geen stil leven zien we Anton Corbijn in de tijd nog voordat hij speelfilms regisseerde. Een aantal muzikanten praten over hun band met Corbijn. Eén van hen is U2-zanger Bono, met wie Corbijn al vanaf begin jaren '80 samenwerkt: 'He made us look cool.'  Naast Bono zijn er interviews met onder andere Lars Ulrich (Metallica), Brian Eno, Anton Corbijn sr. en Herman Brood. Geen stil leven laat zien wat voor een unieke positie Corbijn al geruime tijd op een globaal niveau binnen de fotografie inneemt.

De Europeaan

Regisseur Dirk Jan Roeleven liep een jaar lang mee met Frans Timmermans. Dicht op de huid gefilmd, portretteert hij de Eurocommissaris in het hart van de macht, terwijl de vluchtelingencrisis een kookpunt bereikt. ‘Als er ergens hard gewerkt wordt, is het daar. Het is buffelen.’

De wereld van Louis van Gaal

Zembla-documentaire uit 1997 over de denk- en leefwereld van Louis van Gaal.

Wie is Sammy?

Het verhaal achter Sammy van Ramses Shaffy: een reportage van top 2000 a gogo met een bijzondere, onverwachte ontmoeting.

Bekijk alle films van Dirk Jan Roeleven