NPO Doc Exclusief

De bijbel van Baster

VPRO

NPO Doc Exclusief

De bijbel van Baster

VPRO

In Zierikzee staat een met spinrag bekleed standbeeld van een man met een vis in zijn hand. Bijna niemand weet nog wie hij is. Maar de documentaire De Bijbel van Baster brengt de man achter het standbeeld weer tot leven: het is de achttiende-eeuwse Zeeuw Job Baster, huisarts en auteur van het tweedelige boek Natuurkundige Uitspanningen, waarin hij het Zeeuwse onderwaterleven optekende. Het werk gold honderdvijftig jaar lang als een ware bijbel voor biologen.

‘In dit afgelege hoekje van de wereld hoort men noijt iets nieuws’, schreef de Zierikzeese huisarts Job Baster over zijn woonplaats. Dat weerhield hem er niet van zelf nieuwe ontdekkingen te doen. Hij ging er op uit om nieuwe soorten te ontdekken, beschrijven en te tekenen voor zijn standaardwerk Natuurkundige Uitspanningen (1763). Maar Baster introduceerde ook de goudvis in Nederland en kweekte zelf duizenden vissen in zijn eigen achtertuin. Vanuit de uithoek die Zierikzee toen was, correspondeerde hij intensief met wetenschappers als Boerhaave en Linnaeus over zijn bevindingen.

Toch is hij bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt. Reden voor regisseur Jeannette Parramore om hier met De Bijbel van Baster (2013) verandering in te brengen. De documentaire geeft een reconstructie van het leven en werk van Job Baster. Daarnaast gaan we met biologen Floris Bennema en Peter van Bragt het water in om de onderwaterdiertjes die Baster beschreef met eigen ogen te bekijken. Wat klopt er nog van zijn omschrijvingen? De film gaat ook over de tegenslagen die Baster in zijn professionele en persoonlijke leven te verduren kreeg, en doet een poging te verklaren waarom zo weinig mensen Baster en zijn biologenbijbel nog kennen.