De baby en de Capri (Op zwart zaad)

De baby en de Capri (Op zwart zaad)

VPRO

De baby en de Capri (Op zwart zaad)

De baby en de Capri (Op zwart zaad)

VPRO

Nederland is één van de welvarendste landen ter wereld. Toch leeft naar schatting ruim tien procent van de gezinnen onder de laagste inkomensgrens. Honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen voor wie het dagelijks leven soms meer lijkt op overleven. Voedselbanken ledigen de ergste nood, soms zijn er lichtpuntjes aan de einder en soms gaat het helemaal mis.

In de NPS-documentaire-serie 'Op Zwart Zaad' zijn een aantal gezinnen enkele maanden gevolgd; de dagelijkse praktijk van armoede in een welvarend land. Wat betekent het om van té weinig geld rond te moeten komen, welke keuzes maak je dan, en hoe probeer je uit het dal te klimmen. Het levert schrijnende, pijnlijke, ontroerende en soms hilarische momenten op die uitzichtloosheid en wanhoop blootleggen. We zien ook hoe inventief mensen vervolgens oplossingen bedenken om te overleven. Tegelijk geeft de serie een schrijnende blik in de Nederlandse bureaucratie.

In deze eerste aflevering het relaas van Alex en Rachel. Ze hebben geen werk, flink wat schulden en drie kinderen. Ze vullen het ene gat met het andere, en dankzij de kinderbijslag komen ze elke keer weer nét uit. Als er nóg een baby op komst blijkt te zijn, gaat Alex op de markt kinderspeelgoed verkopen. Maar of hij zo de financiële problemen op kan lossen?