Dossier 13064 (Op zwart zaad)

Dossier 13064 (Op zwart zaad)

VPRO

Dossier 13064 (Op zwart zaad)

Dossier 13064 (Op zwart zaad)

VPRO

Nederland is één van de welvarendste landen ter wereld. Toch leeft naar schatting ruim tien procent van de gezinnen onder de laagste inkomensgrens. Honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen voor wie het dagelijks leven soms meer lijkt op overleven. Voedselbanken ledigen de ergste nood, soms zijn er lichtpuntjes aan de einder en soms gaat het helemaal mis.

In de NPS-documentaire-serie Op Zwart Zaad zijn een aantal gezinnen enkele maanden gevolgd; de dagelijkse praktijk van armoede in een welvarend land. Wat betekent het om van té weinig geld rond te moeten komen, welke keuzes maak je dan, en hoe probeer je uit het dal te klimmen. Het levert schrijnende, pijnlijke, ontroerende en soms hilarische momenten op die uitzichtloosheid en wanhoop blootleggen. We zien ook hoe inventief mensen vervolgens oplossingen bedenken om te overleven. Tegelijk geeft de serie een schrijnende blik in de Nederlandse bureaucratie.

De uitkering van Sia Holtackers werd tijdelijk stopgezet, waardoor haar financiën volledig in de war raakten. Haar analfabetisme speelde daarbij een grote rol. Met hulp van diverse instanties probeert ze zich te ontworstelen aan de klauwen van deurwaarders en onwillige instanties.