De klanten van de bank (Op zwart zaad)

De klanten van de bank (Op zwart zaad)

VPRO

De klanten van de bank (Op zwart zaad)

De klanten van de bank (Op zwart zaad)

VPRO

Nederland is één van de welvarendste landen ter wereld. Toch leeft naar schatting ruim tien procent van de gezinnen onder de laagste inkomensgrens. Honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen voor wie het dagelijks leven soms meer lijkt op overleven. Voedselbanken ledigen de ergste nood, soms zijn er lichtpuntjes aan de einder en soms gaat het helemaal mis.

In de NPS-documentaire-serie Op Zwart Zaad zijn een aantal gezinnen enkele maanden gevolgd; de dagelijkse praktijk van armoede in een welvarend land. Wat betekent het om van té weinig geld rond te moeten komen, welke keuzes maak je dan, en hoe probeer je uit het dal te klimmen. Het levert schrijnende, pijnlijke, ontroerende en soms hilarische momenten op die uitzichtloosheid en wanhoop blootleggen. We zien ook hoe inventief mensen vervolgens oplossingen bedenken om te overleven. Tegelijk geeft de serie een schrijnende blik in de Nederlandse bureaucratie.

Een portret van het wel en wee in de 'Kerk' in Roosendaal. Deze voedselbank kent een kleurrijke klantenkring, mensen die hun problemen niet onder stoelen of (kerk)banken steken. Hoop en wanhoop gaan hier hand in hand. Zoals bij de Marokkaanse vrouw die werd uitgehuwelijkt op haar veertiende. Of Ali, de Turkse vader die zijn huis moest verkopen en nu mét zijn dochter op twee kleine kamertjes woont. En Abdul, een bejaarde Hindoestaan, die ruzie heeft over de uiterste houdbaarheidsdatum van het brood. Vrijwilliger Mo, een vluchteling zonder status én zonder geld, deelt glimlachend en onverstoorbaar voedselpakketten uit. Hij droomt er van ooit loodgieter te worden in zijn nieuwe vaderland.