Ons dagelijks brood (Op zwart zaad)

Ons dagelijks brood (Op zwart zaad)

VPRO

Ons dagelijks brood (Op zwart zaad)

Ons dagelijks brood (Op zwart zaad)

VPRO

Nederland is één van de welvarendste landen ter wereld. Toch leeft naar schatting ruim tien procent van de gezinnen onder de laagste inkomensgrens. Honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen voor wie het dagelijks leven soms meer lijkt op overleven. Voedselbanken ledigen de ergste nood, soms zijn er lichtpuntjes aan de einder en soms gaat het helemaal mis.

In de NPS-documentaire-serie Op Zwart Zaad zijn een aantal gezinnen enkele maanden gevolgd; de dagelijkse praktijk van armoede in een welvarend land. Wat betekent het om van té weinig geld rond te moeten komen, welke keuzes maak je dan, en hoe probeer je uit het dal te klimmen. Het levert schrijnende, pijnlijke, ontroerende en soms hilarische momenten op die uitzichtloosheid en wanhoop blootleggen. We zien ook hoe inventief mensen vervolgens oplossingen bedenken om te overleven. Tegelijk geeft de serie een schrijnende blik in de Nederlandse bureaucratie.

In aflevering 5, Ons Dagelijks Brood, staat de wanhoop en het onvermogen van enkele Tilburgers aan de rand van de armoede centraal. Zoals Mainah, een Ghanese vrouw die al jaren in gevecht is met jeugdzorg over haar kinderen. Inmiddels is haar derde kind onder toezicht gesteld. Ze is niet in staat zelf haar financiën te regelen en heeft veel schulden.
Ze wordt begeleidt door de eeuwig optimistische ´pater´ Gerrit Poels (78). Hij trad lang geleden uit het klooster, trouwde en ging zich inzetten voor de medemens. Hij richtte in Tilburg een opvanghuis op en sinds 1990 runt hij vanuit zijn keuken en achtertuin een mini-voedselbank. Tientallen mensen halen er dagelijks brood en andere levensmiddelen. In de keuken voert hij gesprekken met ´zijn mensen´. En elke nacht fietst hij uren door Tilburg om brood rond te brengen.
In deze aflevering van Op Zwart Zaad een portret van Poels en zijn kleurrijke clientèl