Terug in Noord-Korea

Guido Spring, PO/VPRO

VPRO

Terug in Noord-Korea

Guido Spring, PO/VPRO

VPRO

Terug in Noord-Korea
In 1979 werd een muziekstuk van Nederlandse makelij bijna onafgebroken gedraaid op de Noord-Koreaanse radio. De Koude Oorlog bestond nog, en Noord-Korea was de vijand. Maar een van Nederlands belangrijkste moderne componisten, Konrad Boehmer, de maker van dit muziekstuk, bezocht dit geïsoleerde land.
Het beeld van het communistische Noord-Korea wordt bepaald door verhalen over honger, het omstreden atoomprogramma en een totalitair bewind onder leiding van de Geliefde Leider, Kim Jong Il. Het land laat weinig buitenlanders toe en zo ontstaat het statische beeld van een in zichzelf gekeerd en wereldvreemd land.
Afgelopen april ging Boehmer, na 28 jaar, terug naar Noord-Korea, om te luisteren naar muziek op het April Muziekfestival in de Noord Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Zo hoopte hij ter plekke waar te nemen of er veranderingen in Noord-Korea zijn opgetreden. Programmamaker Guido Spring, die in 1999 ook al eens in Noord-Korea was, volgt Konrad Boehmer op deze reis op de voet.
Dit programma kwam tot stand in samenwerking met de VPRO.

Bekend maakt bemind
Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben. Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Terug in Noord Korea

vanaf PT-58M-9S

Bekend maakt bemind

vanaf PT-13M-36S