Zeeuwse meisjes in Armeense Armen

Radiomaakster Rogeria Burgers vertelt het verhaal van een aantal Zeeuwse meisjes dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zwanger raakte van Armeense soldaten.

VPRO

Zeeuwse meisjes in Armeense Armen

Radiomaakster Rogeria Burgers vertelt het verhaal van een aantal Zeeuwse meisjes dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zwanger raakte van Armeense soldaten.

VPRO

Dit fragment is onderdeel van

Zeeuwse meisjes in Armeense armen

Zeeuwse meisjes in Armeense armen Op het havenhoofd in Middelharnis staat een klein monument. In 1944 groeven hier zes jonge Armeense mannen hun eigen graf. Hun geschiedenis is nog lang niet vergeten op Goeree-Overflakkee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in april 1943, komt in Bergen op Zoom een Armeens bataljon aan. Bataljon 812 wordt over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden verspreid. Het bataljon bestaat uit krijgsgevangenen van het Duitse leger. Al snel zoeken de Armeniƫrs contact met de geallieerden en met het Nederlandse verzet. Ze raken geliefd bij de plaatselijke bevolking en ook de Zeeuwse meisjes blijven niet onberoerd... Na de oorlog haalt Stalin zijn overgebleven krijgsgevangenen terug en stuurt ze naar kampen in de Goelag. Van sommigen wordt nooit meer iets vernomen. In Zeeland worden niet lang daarna kinderen geboren met donkere ogen. De moeders moeten in stilte bevallen. De kinderen groeien in schande op in de zwaar gereformeerde gemeenschap. Deze kinderen zijn inmiddels van middelbare leeftijd en proberen elk op hun eigen manier iets van vader te weten komen. Programmamaker Rogeria Burgers haalt een vergeten stukje geschiedenis op dat zijn uitwerking in het heden nog lang niet verloren heeft. Samenstelling: Rogeria Burgers. Afdaling in de ingewanden, afl. 2 De veelbekroonde samplepop-muzikant Spinvis schreef speciaal voor het Metropole Orkest een bijzondere compositie. Bente Hamel van Radiomakers Desmet volgde Spinvis en de artiesten om hem heen tijdens de voorbereidingen. In Radio Atelier drie maal een voorproefje van de bijzondere voorstelling 'Afdaling in de ingewanden'. Deze week de derde aflevering. De binnenkant van de mens staat centraal. Spinvis: "Het is een muziekwerk over het ongeziene lichaam. Het hart, de maag, baarmoeder, hersens. Over de ouder wordende machine die we zijn. Het falende geheugen. De tumor. Toch is 'Afdaling in de ingewanden' een geestige, absurde en soms ontroerende collage van muziek, tekst en beeld." De compositie werd uitgevoerd tijdens de Nederlandse Muziekdagen 2007 in Utrecht.