Birgit Donker / Zomersprookjes, afl. 3

Irene Houthuijs NPS

VPRO

Birgit Donker / Zomersprookjes, afl. 3

Irene Houthuijs NPS

VPRO

Birgit Donker
Begin 2007 werd Birgit Donker hoofdredacteur van NRCHandelsblad. Ze was daarmee de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van een landelijk dagblad in Nederland. Ze had binnen de krant een bliksemcarrière gemaakt. Als 26-jarige begon ze op de redactie binnenland, drie jaar later al vertrok ze als jongste NRC-correspondent ooit naar Brussel. Weer vijf jaar later trad ze als jongste adjunct-hoofdredacteur ooit toe tot de hoofdredactie.

Programmamaker Irene Houthuijs spreekt Birgit Donker tijdens het jubileumfeest van de Stichting Vrouw & Media over haar hoofdredacteurschap. Ze volgt de ochtendvergadering van de NRC-hoofdredactie in de werkkamer van Birgit Donker en ze spreekt haar ook uitgebreid over de toekomst van het dagblad, over haar carrière en over haar voorkeur voor mooie kleren en voor hoge hakken. Een programma van Irene Houthuijs. Techniek Alfred Koster.

Zomersprookjes
Reuzenschelpen van glas vertellen verhalen uit de zee. Zeventig glazen reuzenschelpen spoelden in de zomer van 2007 aan vanuit de diepe zee langs de Nederlandse kust om verhalen uit de zee te vertellen. Verhalen opgetekend námens de zee door meer dan zestig schrijvers, dichters en klankkunstenaars. De schelpen trekken als boodschappers van de zee van Oerol in Terschelling zuidwaarts naar Zuid-Zeeland. Op het Oerol festival vond de wereldpremière van Zomersprookjes plaats.

Programmamaker Stef Visjager maakte een keus uit het rijke aanbod van literatuur, poëzie, klankkunst en muziek. Samen met editor Frans de Ronde maakte zij een serie van vier collages. In dit derde deel:

'Het scheepje in de fles', een soundscape van Cathy van Eck, tekst Henkes en Bindervoet 'Uit de schelp' van Joyce Roodnat 'Schuiftrompet aan Zee' van Kees Wennekes 'Vergeten', een soundscape van Chris Corstens