De 747 documentaire

Voor elke angst een andere oplossing

RVU

De 747 documentaire

Voor elke angst een andere oplossing

RVU

Angst kennen we allemaal. Als er gevaar dreigt, schrikken we, we reageren angstig. Meestal is die angst een gezond signaal en is die angst beheersbaar. Maar gezonde angst kan overgaan in angst die allesoverheersend is, die het leven bepaalt. Angst die geen relatie meer heeft met directe dreiging of gevaar.

Die ongezonde angst kan allerlei oorzaken hebben: bloot staan aan langdurige stress, een traumatische ervaring hebben meegemaakt zoals een ongeluk, mishandeling of verlies van een dierbare. 70% van angst- en paniekstoornisssen wordt veroorzaakt door wat mensen meemaken, 30% is erfelijk bepaald. Een stoornis openbaart zich meestal tussen het 25e en 35e levensjaar.

Met therapie en medicatie is het leven van angst- en paniekpatiënten leefbaarder te maken. Voor elke angst is een therapie.

Louis Bogaers volgt drie angstpatiënten die een individuele training volgen bij het IPZO in Nijmegen. Het IPZO is het Instituut voor Psychologische Zelfhulp en Ondersteuning. Eric Verstegen (39) kreeg onlangs te horen dat hij voor zijn werk naar Australië kon emigreren. Daar had hij wel oren naar. Er was echter een probleem: Eric was doodsbang voor spinnen. In Australië zijn veel meer spinnen dan in Nederland, en vooral ook grotere! Eric besloot op zoek te gaan naar een instituut dat hem van zijn fobie af kon helpen en kwam bij het IPZO terecht. Het IPZO is heel praktisch gericht en gaat niet op zoek naar de oorzaak van een fobie, maar uitsluitend naar een oplossing. Eric is zijn angst nu volledig kwijt en durft iedere spin gewoon op te pakken. Zijn emigratie naar Australië kan doorgaan. Nu maar hopen dat hij niet fobisch is voor kangaroes...

Verder worden gevolgd: Mike (34), die al tien jaar bijna niet buiten is geweest en een 34-jarige vrouw die hypochondrisch is, dat wil zeggen ze is bang dat ze aan allerlei ziektes lijdt.