Het vinden van Lenna’s moeder

VPRO

Het vinden van Lenna’s moeder

VPRO

In Nederland zijn duizenden kinderen geadopteerd uit de hele wereld. Voor veel van deze kinderen is moeilijk te achterhalen waar zij precies vandaan komen, als zij dat willen weten.

Lenna van den Haak (23) hoorde al vroeg in haar leven dat ze was geadopteerd. Haar ouders, Anneke en Hans van den Haak, waren altijd erg open over haar adoptie. Zo wist ze dat ze was geboren in Indonesië, in een dorp vlakbij Jakarta.

Als puber kreeg Lenna voorzichtig belangstelling voor haar afkomst. Tijdens haar studie journalistiek ontwikkelde ze het plan haar biologische ouders terug te vinden. In RVU's Radiodocumentaire is te horen hoe Lenna met haar ouders en haar vriend Jan teruggaat naar Indonesië, op zoek naar haar wortels.

Met de hulp van de juiste mensen weten ze het spoor van Lenna's moeder te vinden. Weliswaar zijn er vele andere vrouwen met dezelfde naam in de regio, maar dat blijkt geen onoverkomelijk probleem. Het blijkt dat Lenna's moeder ook niets liever wil dan haar dochter ontmoeten en dat ze haar komst zelfs in een droom heeft gezien.

De hele kampong loopt uit als het moment daar is en Lenna kennismaakt met haar moeder Ujan (41), haar halfbroertjes Atjin (18) en Sarulih (4) en haar halfzusje Lis (13). Daarna ontvouwt zich het verhaal van haar adoptie: hoe haar moeder hoogzwanger door haar man werd verlaten, hoe geldgebrek haar dwong Lenna af te staan en hoe ze daarna met haar tweede man nog zes kinderen kreeg, - waarvan er drie overleden.

De aanvankelijke afstand ('ik heb niets met deze mensen') maakt na enkele bezoeken plaats voor een steeds hechtere band en emotionele betrokkenheid. Daarmee dringen zich nieuwe vragen op. Hoe ga je om met een teruggevonden deel van je verleden? Wat doe je wanneer je biologische familie zich aan de andere kant van de wereld bevindt? Hou hou je contact met hen en op welke wijze ondersteun je hen? Terug in Nederland moet Lenna dan ook concluderen dat het verhaal van haar teruggevonden moeder eigenlijk nu pas begint.