De hartvreter

VPRO

De hartvreter

VPRO

Hoe dikwijls horen we wat we zeggen, en begrijpen we wat we uitgesproken hebben? Het zou de openingszin van een filosofisch essay kunnen zijn. Maar het is het thema van RVU’s Radiodocumentaire ‘De Hartvreter’.

Praten als routineklus, zonder de intrinsieke draagkracht van de uitgesproken woorden te bevatten of te beseffen. Communicatie die verworden is tot het uitwisselen van gemeenplaatsen, ook bij belangrijke of ingrijpende beslissingen of levensgebeurtenissen. Onachtzaam voorbijgaan aan de gelaagdheid van de taal...

Neem nou het woord ‘vriend’. Wie weet dat ‘vriend’ van ‘vrijen’, ‘liefhebben’ komt? Als je de tijd even verzegelt en op een woord inzoomt, word je soms verpletterend tot de orde geroepen.

De documentaire ‘De Hartvreter’ van de Vlaamse documentairemaker Wilfried Bertels is een zoektocht naar de ware betekenis van begrippen die met liefhebben te maken hebben: hart, houden van, liefde... De documentaire is gebaseerd op een waargebeurde anekdote. Een man en een vrouw liggen in bed. Het is voorbij middernacht. Ze kunnen de slaap niet vatten. Onverwacht vraagt de vrouw: “Zeg nog eens dat je van me houdt...”