3Doc:

Code rood: Huiselijk geweld

NCRV

In 'Code rood: Huiselijk geweld' volgt filmmaakster Jessica Villerius Casemanager Henk Giebels. Als er bij de politie een 112 melding van huiselijk geweld binnenkomt waarbij een verdachte wordt gearresteerd, wordt Henk Giebels ingeschakeld

Hij praat met de verdachte terwijl de politie de getuigen en vermeende slachtoffers verhoort. Het zijn vaak tegengestelde verhalen. Verdachte A. over zijn ex: ‘Ze is gek, ik mag van haar mijn kind niet zien’. Zijn ex-vriendin: ‘Hij drinkt en snuift coke. Op de dag van mijn bevalling greep hij me bij de keel. Hij mag nooit meer thuiskomen’. Giebels waarschuwt: ‘Het is niet altijd de man die de agressor is. In therapie geeft maar liefst 40 tot 60% van de vrouwen toe dat zij de eerste aanleiding tot psychisch of lichamelijk geweld gaven.’

Villerius en haar team hebben hun kamp opgeslagen in het Veiligheidshuis, een samenwerkingsverband tussen politie, justitie en hulpverlening in Venlo. Politie Coördinator Peter Lalieu: ‘Vroeger wisten de instanties niet van elkaar dat ze binnen hetzelfde gezin hulp aan het bieden waren. Dat gebeurt nu niet meer’. Door het uitwisselen van informatie wordt er doeltreffender opgetreden. Slachtoffers van huiselijk geweld blijken in de praktijk mondjesmaat aangifte te doen, uit schaamte of uit angst. Onderzoek wijst uit dat het huiselijk geweld gemiddeld drie jaar duurt voordat er aangifte wordt gedaan.

Sinds 2007 is er de ‘wet op tijdelijk huisverbod’. Deze wet maakt mogelijk dat een verdachte ten minste tien dagen geen contact mag opnemen met zijn gezin. Het verbod kan worden verlengd met nog eens achttien dagen. Hoofdagent Mo is ter plaatse na een nachtelijke 112 melding: ‘Zelden zo’n beklemmende situatie meegemaakt. De vrouw wordt compleet gecontroleerd door haar man, al 18 jaar lang. Ik word bang van dat soort mensen’. De dienstdoende officier van Justitie belt de burgemeester uit haar bed en vraagt om een tijdelijk huisverbod: 'Deze man heeft zijn dochter ernstig mishandeld. Hij moet even wegblijven bij zijn gezin zodat zij rust krijgen’.

Jaarlijks komen er bij de politie ruim 60.000 meldingen binnen van huiselijk geweld; dat is slechts het topje van de ijsberg. Schattingen lopen uiteen van 200.000 tot 300.000 jaarlijkse slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. In Nederland overlijden ieder jaar 150 mensen: 75 vrouwen, 25 mannen en 50 kinderen. Politie Coördinator Peter Lalieu: ‘Huiselijk geweld is niet langer een privéprobleem, maar ook een maatschappelijk probleem.

Regisseur: Jessica Villerius

Meer films van Jessica Villeruis: