Close Up

De passie van Spits

AVRO

Close Up

De passie van Spits

AVROTijd voor Twee
Tijdens de opnames voor de documentaire die regisseur Simone de Vries over hem maakte tijdens de laatste maanden van zijn dagelijkse programma Tijd voor Twee, vraagt Frits Spits zich op een gegeven moment verbaasd af ‘Ben ik er al?’, om dan te concluderen: ‘Ja… kennelijk.’

Reddingsboei
Muziek is als drugs voor discjockey Frits Spits. Zo bescheiden en ingetogen als hij is in het dagelijks leven, zo luid en gepassioneerd is hij achter de microfoon. Vals meezingend benadert hij iedere uitzending als een compositie. Hierbij kiest hij zijn woorden zorgvuldig, want taal beschouwt hij als zijn ‘reddingsboei’.

Afscheid
Ondanks dat hij een taalprogramma op Radio 1 blijft maken, valt het afscheid van zijn dagelijkse programma Spits zwaar. Maar sentimenteel wil hij per se niet zijn. Zijn intiemste gedachtes vertelt hij aan een goede vriend, een oude kurkeik, die hij op vakantie heeft ontdekt en die hem ‘met beide benen op de grond houdt’.

Documentaire
In de documentaire komen Spits’ vaste luisteraars aan het woord, die verslaafd blijken aan zijn stem én zijn zelfbedachte spelletjes. Velen zijn al trouwe luisteraar sinds het programma De Avondspits.

Credits
Regie: Simone de Vries. Een coproductie van Windmill Film / Annemiek van der Hell en AVRO. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Voor het eerst uitgezonden op 16 januari 2014