Close Up

Meret Oppenheim - Icoon van het Surrealisme

AVROTROS

Close Up

Meret Oppenheim - Icoon van het Surrealisme

AVROTROS


Muze van de surrealisten
Man Ray maakte een serie beroemd geworden foto's van haar en met Max Ernst had ze een relatie. Het leverde haar de bijnaam 'muze van de surrealisten' op, maar daar was Meret Oppenheim (1913-1985) niet blij mee.
Icoon
Oppenheim had zelf artistieke ambities en die wist ze binnen enkele jaren te realiseren toen het Museum of Modern Art in New York in 1936 haar kunstwerk 'Ontbijt met bont' aankocht. Het werk – bestaand uit een met bont beklede kop, schotel, en lepeltje - groeide uit tot een icoon van het Surrealisme.
Experiment
Na de vliegende start die Oppenheim maakte, ging het haar lange tijd veel minder voor de wind. Ze worstelde jaren met depressie en twijfel aan haar artistieke kunnen. Pas vanaf 1954 kwam haar inspiratie terug en in de jaren daarna gaf ze het experiment nooit op.
Etiket
Hoewel Meret Oppenheim niet voor de kunstmarkt produceerde en het lastig is een etiket op haar oeuvre te plakken, maken haar schilderijen, sculpturen, maskers, objecten en tekeningen tegenwoordig deel uit van belangrijke collecties