Close Up

Architect Tadao Ando - van leegte naar oneindigheid

AVROTROS

Close Up

Architect Tadao Ando - van leegte naar oneindigheid

AVROTROS

De gebouwen van de Japanse architect Tadao Ando zijn onmiskenbaar van hem. Het zijn perfect geproportioneerde creaties van glad beton die een ingetogen dialoog aan gaan met de natuur eromheen.
De documentaire 'Architect Tadao Ando - Van leegte tot oneindigheid' schetst een portret van een man die alle belangrijke architectuurprijzen won die er te winnen zijn, van de Pritzker Prize tot de gouden medaille van de Royal Institute of British Architects tot de Kyoto Prize. De inspiratie om architect te worden kreeg Tadao Ando toen hij als 15-jarige een boek over Le Corbusier in handen kreeg. De volgende stap in de carrière van autodidact Ando (1941) was niet een officiële architectuuropleiding, maar een wereldreis om de iconen van de architectuur te bestuderen.
In de documentaire maken we kennis met verschillende van Ando's beroemdste gebouwen, waaronder het museum Langen Foundation in Duitsland, de Punta della Dogana in Venetië, zijn Church of Light in Osaka en de 4x4 house in Kobe, Japan. Ando zelf reflecteert uitgebreid op zijn eigen werk maar ook op de rol van architectuur in onze hedendaagse wereld, waarover hij een uitgesproken mening heeft.
Een film van Mathias Frick. Credo Film GmbH in coproductie met NDR en AVRO in samenwerking met ARTE and SRF
Uitgezonden op 19 september 2015