Het is weekend, tijd voor een documentaire! De redactie van NPO Doc selecteerde drie documentaires uit onze collectie die wij absoluut de moeite waard vinden. Dit weekend proberen we te begrijpen wat er omging in het hoofd van de jonge schutter van de schietpartij in Charleston.

Pekka

Op 7 november 2007 schiet Pekka-Eric Auvinen (18) in zijn middelbare school in het Finse Jokela 8 mensen dood. Onder hen vielen de schoolzuster, de directrice en hijzelf. De motieven van de meeste school shooters blijven onduidelijk, maar filmmaker Alexander Oey weet goed door te dringen in het hoofd en de omgeving van de getroubleerde Pekka.

Zembla - De schietclub

Als op 9 april 2011 Tristan van der V. zes mensen doodschiet in een winkelcentrum in Alphen a/d Rijn en daarna zichzelf, krijgt de schietsport meteen de zwartepiet toegespeeld. De dader is lid van een schietsportvereniging en heeft psychische problemen; een gevaarlijke combinatie.

Bravehearts

Anders Behring Breivik creëerde als massamoordenaar op 22 juli 2011een drama in Noorwegen. Behalve een bom in het centrum van Oslo, schoot hij ook 69 mensen dood op het eiland Utoya waar jongeren van de Arbeiderspartij op dat moment verbleven. In de film Bravehearts zien we vier jongeren met politieke ambities in aanloop naar de schoolverkiezingen.

Wrong time, wrong place

Het drama in Noorwegen, aangericht door Anders Behring Breivik, veranderde voorgoed de levens van nabestaanden en overlevenden uit verschillende landen. Zij vertellen hun persoonlijke ervaringen en de toevalligheden die daaraan voorafgingen. Hoe kwamen zij op het verkeerde moment op de verkeerde plek?